Η βιολογική γεωργία είναι η λύση για την παγκόσμια πείνα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Washington (WSU) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βιολογικές καλλιέργειες μπορούν να θρέψουν επαρκώς τον παγκόσμιο πληθυσμό. Επιπλέον αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι προσοδοφόρο για τους αγρότες, προστατεύοντας και καλυτερεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στους εργάτες που δουλεύουν στα χωράφια.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο «Βιολογική Γεωργία στον 21ο αιώνα» στο περιοδικό Nature Plants από τον καθηγητή Επιστήμης του Εδάφους και Αγροοικολογίας John Reganold σε συνεργασία με τον Jonathan Watcherhe. Είναι η πρώτη έρευνα στο είδος της που αναλύει 40 χρόνια επιστήμης συγκρίνοντας βιολογικούς και συμβατικούς τρόπους γεωργίας με βάση τους 4 στόχους της βιωσιμότητας που θέτει η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ : παραγωγικότητα, οικονομολογία, περιβάλλον και το γενικότερο καλό της κοινωνίας.
Πριν 30 χρόνια, υπήρχαν μόνο λίγες έρευνες που συνέκριναν τις βιολογικές καλλιέργειες με τις συμβατικές. Τα τελευταία 15 χρόνια όμως οι έρευνες αυτές έφθασαν στα ύψη. Παρόλα αυτά, η βιολογική παραγωγή αντιστοιχεί σε 1% μόνο της παγκόσμιας καλλιεργημένης γης. Οι πολέμιοι της θεωρούν ότι είναι ανεπαρκής και απαιτεί περισσότερη έκταση γης για να αποδώσει την ίδια ποσότητα τροφής. Η έρευνα όμως δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Αφού το βιολογικά καλλιεργημένο έδαφος συγκρατεί καλύτερα το νερό, τα επικίνδυνα ρεύματα που αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν θα το καταστρέφουν στον ίδιο βαθμό, προσφέροντας έτσι καλύτερες σοδειές.
Πολλά είναι και τα περιβαλλοντολογικά οφέλη από την βιολογική παραγωγή. Το χώμα έχει καλύτερη ποιότητα, αποθηκεύει περισσότερο άνθρακα, και μειώνεται η διάβρωση. Το έδαφος και το νερό μολύνονται λιγότερο, έχει χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και είναι ενεργειακά αποδοτικότερη γιατί δεν στηρίζεται στα συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Συμβάλλει επίσης στη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε έντομα και μικρόβια των φυτών συνεπώς και στην επικονίαση και τέλος βοηθά τα γεωργικά συστήματα να προσαρμόζονται ευκολότερα στις αλλαγές συνθηκών.
Ο Reganold λέει ότι παράγουμε τροφή για πάνω από 7 δισ. ανθρώπους αλλά πετάμε το 30%-40%. Πρέπει να μετατρέψουμε τη γεωργία σε φιλική για το περιβάλλον, αλλάζοντας νομικά αλλά και οικονομικά κατεστημένα και να βεβαιωθούμε ότι η τροφή φθάνει σε αυτούς που την χρειάζονται. Η εξάπλωση χρήσης πρακτικών βιολογικής καλλιέργειας θα βοηθούσε να έχει ο κόσμος μας ένα βιώσιμο και πιο υγιεινό μέλλον.