Τα σκευάσματα υψηλών υδατανθράκων έχουν οξείες και επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία.

Είναι γνωστό από προγενέστερες μελέτες ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι παράγουν λιγότερο κολπικό νατριουρητικό πεπτίδιο (ANP), μια ορμόνη που βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί από το πλεονάζον αλάτι και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την προδιάθεση για κατακράτηση άλατος και υπέρταση.

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Αν ένα φορτίο υδατανθράκων καταστείλει την παραγωγή κολπικού νατριουρητικού πεπτιδίου, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα παχύσαρκα άτομα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American College of Cardiology.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τα Αμερικανικά πανεπιστήμια Vanderbilt στο Nashville του Tennessee, και University of Alabama στο Birmingham της Alabama. Χορηγήθηκε οξύ φορτίο υδατανθράκων σε 33 άτομα, με την μορφή ολιγοθερμιδικού shake. Μελετήθηκε το αίμα τους για 6 ώρες, με σκοπό να διαπιστωθούν αρκετά πράγματα, εστιάζοντας στο αν αυτή η οξεία μεταβολική πρόκληση μπορεί να μεταβάλλει την παραγωγή ANP από την καρδιά.

Πριν την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν μια ισορροπημένη διατροφή για δύο ημέρες για να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανή επίδραση της προγενέστερης κατάστασης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες shake, οδήγησε σε 25% μείωση παραγωγής της συγκεκριμένης ορμόνης σε διάρκεια αρκετών ωρών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η κύρια αιτία για την μείωση της ορμόνης είναι η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

‘Όταν καταναλώνουμε υψηλό φορτίο υδατανθράκων, συμβαίνουν πολλά πράγματα στον οργανισμό μας, συμπεριλαμβανομένων και της αύξησης της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια σημαντική πτώση στην παραγωγή ANP, πράγμα που ξέρουμε ότι είναι κακό. Εν κατακλείδι, το οξύ φορτίο υδατανθράκων μπορεί να μην είναι ιδανικό για το σώμα’ δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Όροι: 
Κατηγοριες: