Είναι η vegan διατροφή κατάλληλη για αθλητές; Ο Λιούις Χάμιλτον λέει ναι!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε χορτοφαγικές και vegan διατροφές, αποβάλλοντας εντελώς το κρέας και τα παράγωγα του από τις καθημερινές του τροφές.

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021

Πλέον έχει αποδειχτεί πως η πρόσληψη πρωτεϊνών αλλά και άλλων χρήσιμων συστατικών του κρέατος, μπορεί να γίνει και από άλλες πηγές, μη ζωικές. Κάποιοι στρέφονται στη χορτοφαγική διατροφή λόγω προβλημάτων υγείας, ενώ άλλοι λόγω υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων.

Είναι πια γεγονός ότι ένας χορτοφάγος ή vegan δε χρειάζεται να στερείται τα πλούσια συστατικά για τον οργανισμό του, και μπορεί να έχει μια ισορροπημένη διατροφή. Τόσο ισορροπημένη που μπορούν να την ακολουθήσει ακόμα και ο κορυφαίος της Φόρμουλα 1, Λιούις Χάμιλτον.

Ο Χάμιλτον στράφηκε στη vegan διατροφή το 2017 και από τότε, όχι μόνο δεν το μετάνιωσε, αλλά έγινε και από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της. Τι περιέχει λοιπόν το μενού του 7 φορές πρωταθλητή F1;

Το πρωινό του συμπεριλαμβάνει διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων τηγανίτες, αβοκάντο ή φασόλια σε τόστ και πληγούρι βρώμης με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Δύο από τις επιλογές για μεσημεριανό είναι φυτικό μπέργκερ ή κινόα μα διάφορα λαχανικά, όπως μανιτάρια και σπανάκι. Ο Χάμιλτον είναι ιδιοκτήτης της Neat Burger, μιας επιχείρησης με χορτοφαγικές επιλογές για burger και hot dog στο Λονδίνο. Για το βράδυ ο Χάμιλτον προτιμά πιάτα με περισσότερους υδατάνθρακες, όπως πίτσα με λαχανικά, ζυμαρικά ή κινόα με διάφορα λαχανικά επίσης.

Εάν η vegan διατροφή κάνει για τον Χάμιλτον, ο οποίος κατατάσσεται στους υπερ-αθλητές, τότε τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Εκτός βέβαια της διατροφής, ο Άγγλος οδηγός περνάει περίπου 6 ώρες ημερησίως στο γυμναστήριο και στην προετοιμασία. Για τη φετινή σεζόν το στοίχημα Φόρμουλα 1 της bwin δείχνει κορυφαίο φαβορί τον Φερστάπεν και μάλλον ο Χάμιλτον θα χάσει την ευκαιρία να κάνει 8 τα πρωταθλήματα. 7 φορές έχει στεφθεί πρωταθλητής F1 και εάν φέτος κερδίσει τον τίτλο, θα γίνει ο πρώτος αθλητής που θα το καταφέρει στην ιστορία του αθλήματος.

Αυτή τη στιγμή ο Φερστάπεν βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας F1, με 5 ακόμα Grand Prix να απομένουν για τη λήξη της αγωνιστικής σεζόν. Ο Χάμιλτον ακολουθεί λίγους πόντους μακριά και οι επόμενοι αγώνες θα δείξουν το νικητή του πρωταθλήματος 2021.

Ο Χάμιλτον εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά fit στα 36 του χρόνια και αυτό υποστηρίζει ότι οφείλεται στη διατροφή του. «Έχω παρατηρήσει θετικές αλλαγές στον ύπνο μου, αλλά και γενικότερα στην υγεία μου. Τα οφέλη αυξάνονται συνεχώς και ειλικρινά αισθάνομαι καλύτερα από ποτέ. Είμαι 36 χρονών και ενώ κανονικά θα έπρεπε να αισθάνομαι λιγότερη ευεξία από ότι στα 25 μου, είμαι πιο ενεργητικός και σε καλύτερη φυσική κατάσταση» δηλώνει ο ίδιος ο Χάμιλτον, που βρίσκεται στην κορυφή της Φόρμουλα 1.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: