Το αυγό απαραίτητο στοιχείο της αθλητικής διατροφής

Για έναν οργανισμό που αθλείται συστηματικά οι ανάγκες σε πρωτεΐνες είναι αυξημένες. Επιπρόσθετα η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών φαίνεται ότι βελτιώνει τις αποδόσεις στους αθλητές. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αντικείμενο την σχέση των πρωτεϊνών με τις αθλητικές επιδόσεις, και τον ρόλο τους στην αθλητική διατροφή.

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019

Οι τομείς στου οποίους επικεντρώνονται οι μελέτες για την αθλητική διατροφή αφορούν κυρίως το είδος των πρωτεϊνών ή των αμινοξέων που πρέπει να καταναλώνουν οι αθλητές, την προέλευση αυτών των στοιχείων (φυσικές πηγές ή συμπληρώματα διατροφής), και τον χρόνο και την συχνότητα πρόσληψης αυτών των στοιχείων μέσα στην ημέρα. Η επικρατέστερη άποψη όσον αφορά την συχνότητα συνιστά την πρόσληψη δόσεων των 30 γραμμαρίων σε μικρά και συχνά γεύματα (3-6) μέσα στην ημέρα. Όσον αφορά τον χρόνο, έχει διαπιστωθεί ότι όσο πιο γρήγορα μετά την άσκηση καταναλώνεται η πρωτεΐνη τόσο περισσότερο βοηθά στην ανάνηψη και αναπλήρωση των μυϊκών αποθεμάτων.

Για τους αθλητές οι παράγοντες που καθορίζουν την μυϊκή μάζα και την δύναμη είναι η ποιότητα της πρωτεΐνης, η ποσότητά της, και ο χρόνος που θα καταναλωθεί. Εδώ έρχεται να παίξει τον σημαντικό του διατροφικό ρόλο το αυγό.

Το αυγό έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν σημαντικό τρόφιμο στην διατροφή των αθλητών. Αποτελείται από δύο μέρη, το ασπράδι και τον κρόκο. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κυρίως από νερό και από πρωτεΐνες, περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως Β12), ενώ δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερόλη. Αντίθετα ο κρόκος αποτελείται τόσο από νερό όσο και από πρωτεΐνες, λίπη (χοληστερόλη), βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ. Η πρωτεΐνη του αυγού είναι ζωικής προέλευσης, υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα (αμινοξέα που δεν τα συνθέτει ο οργανισμός και λαμβάνονται από την τροφή) και αξιοποιείται πλήρως από τον οργανισμό.

Παράλληλα το αυγό ικανοποιεί πολλά από τα απαραίτητα κριτήρια των αθλητών: είναι εύπεπτo, απορροφάται τέλεια, περιέχει αρκετά γραμμάρια πρωτεΐνης και μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την άσκηση (π.χ. βραστό). Ακόμα έχει φανεί πως ο συνδυασμός των πρωτεϊνών με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά (μικτή διατροφή) έχει καλύτερα αποτελέσματα στη μυϊκή σύσταση. Το αυγό αποτελεί μικτή διατροφή αφού περιέχει και λιπαρά και ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Συμπερασματικά το αυγό έχει ρόλο και θέση στη διατροφή των αθλητών, μπορεί να καταναλώνεται άφοβα σε ημερήσια βάση και να συνεισφέρει με τα όσα περιέχει στην καλύτερη απόδοση. Είναι ένα φυσικό ‘τρόφιμο-κλειδί’ για τη μυϊκή ενδυνάμωση. 

Όροι: 
Κατηγοριες: