Οι διατροφικές ανεπάρκειες του εμβρύου στη μήτρα μπορεί να επηρεάσουν πολλαπλές γενιές
Τα αποτελέσματα της κακής διατροφής δεν περιορίζονται σε μία μόνο γενιά. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι γονείς που πήραν μια ανεπαρκή σε θρεπτική αξία διατροφή όταν ήταν έμβρυα, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ίδιων των παιδιών τους.
Συγκεκριμένα, οι μητέρες που υποσιτίζονταν όσο διάστημα ήταν στη μήτρα μπορεί να φέρουν στον κόσμο μικρότερα μωρά, ενώ τα παιδιά από πατέρες που είχαν τις ίδιες διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να έχουν μικρότερο ύψος στην ηλικία των δύο ετών σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας.
Για να φθάσουν σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές έκαναν μελέτες στην αγροτική Gambia. Επέλεξαν αυτή τη χώρα της Δυτικής Αφρικής λόγω της ιδιαιτερότητας του κλίματος: υπάρχει μια μόνο ετήσια εποχή των βροχών η οποία δημιουργεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες περιόδους, αυτή της «πείνας» και αυτή της «συγκομιδής». Οι μητέρες και οι πατέρες που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου πείνας, καταγράφηκαν ότι τράφηκαν ανεπαρκώς ως έμβρυα και από το σημείο αυτό και μετά οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις στους απογόνους τους.
Χρησιμοποιώντας 31 πολλαπλές δοκιμές, η ομάδα ανέλυσε τα παιδιά της Gambia που γεννήθηκαν μεταξύ 1972 και 2011, εξετάζοντας τις συνέπειες των περιόδων γέννησης των γονέων τους αναφορικά με το βάρος και το ύψος που είχαν αυτά τα παιδιά σε ηλικία δύο ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περίοδοι θρεπτικών περιορισμών στην εμβρυϊκή ζωή ενός γονέα μπορούν να έχουν συνέπειες μεταξύ των γενεών στους ανθρώπινους πληθυσμούς, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Διαπίστωσαν ότι οι μητέρες επηρέασαν την ανάπτυξη των μωρών στη μήτρα, ενώ οι πατέρες επηρέασαν τη μεταγεννητική ανάπτυξη. Ο Δρ Andrew M. Prentice, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής του London School of Hygiene and Tropical Medicine στο Λονδίνο, σχολίασε τα ευρήματά τους: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές γενιές για την εξάλειψη των αναπτυξιακών ανεπαρκειών ενός εμβρύου λόγω αυτών των διαγενεακών επιρροών». Και πρόσθεσε: "Οι διατροφικές παρεμβάσεις όπως τα προγράμματα διαιτητικών συμπληρωμάτων σε φτωχούς πληθυσμούς συχνά υπονομεύονται από την προφανή απουσία άμεσων επιπτώσεων."
Είτε καταναλώνουν πολύ λίγη τροφή είτε πάρα πολύ, είναι βέβαιο ότι οι διατροφικές επιλογές που κάνουν οι γονείς μπορούν να αφήσουν το στίγμα τους στους απογόνους τους. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The FASEB Journal.
Φωτεινή Πουρνάρα