Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βελτιώσουν την ανάπτυξη των παιδιών

Η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μπορεί να μεταφραστεί σε πιο δυνατά και υγιή παιδιά κατά τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους.

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι μια ομάδα μορίων λίπους μακριάς αλυσίδας που είναι άφθονα στο μουρουνέλαιο και σε άλλα συμπληρώματα που προωθούνται για την προστασία από καρδιακές παθήσεις, την βελτίωση της εγκεφαλικής δύναμης και την υγεία των αρθρώσεων. Αυτά τα βασικά λίπη δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα μας και πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή μας.

Την τελευταία δεκαετία, η σημασία του ιχθυελαίου και των ω-3 λιπαρών έχει τονιστεί ιδιαίτερα από τους επιστήμονες και τους γιατρούς. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η χρήση του ιχθυελαίου στο τελευταίο μέρος της εγκυμοσύνης έχει θετικό αντίκτυπο στην οστική και μυϊκή μάζα των παιδιών. Αν και αυτά τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, δεν έχουν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.  Ο Hans Bisgaard, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιου της Κοπεγχάγης και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η υγεία και η ασθένεια προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν καθορίζονται μόνο από τη γενετική και τις μεταγεννητικές εκθέσεις».

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και του Μπρίστολ παρακολούθησαν 736 έγκυες γυναίκες στη Δανία, οι οποίες έλαβαν είτε συμπληρώματα ιχθυελαίου είτε συμπληρώματα ελαιολάδου καθημερινά από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους μέχρι μία εβδομάδα μετά τη γέννηση των παιδιών τους. Τα παιδιά αξιολογήθηκαν 11 φορές μεταξύ της γέννησης και της ηλικίας των 6 ετών. Εκείνα των οποίων οι μητέρες έλαβαν τα συμπληρώματα ιχθυελαίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από την ηλικία των 1 έως 6 ετών. Ωστόσο, ο υψηλότερος ΔΜΣ δεν οφειλόταν σε μεγαλύτερο ποσοστό λίπους, αλλά σε υψηλότερα ποσοστά μυϊκής και οστικής μάζας, κατέληξαν οι ερευνητές. Στην ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίου ενώ ήταν έγκυες είχαν συνολική μάζα 395 γραμμάρια υψηλότερη, 281 γραμμάρια περισσότερη άπαχη μάζα και 10 γραμμάρια μεγαλύτερη οστική περιεκτικότητα από τα παιδιά των οποίων οι μητέρες λάμβαναν ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν άσθμα ή σχετικά αναπνευστικά συμπτώματα.

"Η σύνθεση του σώματος στην ηλικία των 6 ετών στα παιδιά που έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίου χαρακτηρίστηκε από μια αναλογική αύξηση της άπαχης μάζας των οστών και των λιπών, γεγονός που υποδηλώνει ένα γενικότερο αποτέλεσμα που προωθεί την ανάπτυξη", ανέφεραν οι ερευνητές.  Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν μόνο μια συσχέτιση και δεν απέδειξαν ότι τα συμπληρώματα των ιχθυελαίων προκάλεσαν υγιέστερη ανάπτυξη στα παιδιά. Κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά από αυτή, η επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών είναι σημαντική για την καλύτερη ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού και αυτή η μελέτη σίγουρα προσθέτει στοιχεία στη σχετική βιβλιογραφία.  Η έρευνα του Bisgaard και των συναδέλφων του δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: