Τα μικρόβια στο έντερο ενός δίχρονου παιδιού προβλέπουν το πόσο θα ζυγίζει δέκα χρόνια αργότερα

Το μικροβίωμα του εντέρου περιγράφεται ως το πιο πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της παχυσαρκίας, μετά από μελέτη που διαπίστωσε ότι οι μικροοργανισμοί στο έντερο ενός παιδιού προβλέπουν τον δείκτη μάζας του σώματός του δέκα χρόνια αργότερα.

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

Το μικροβίωμα του εντέρου έχει αναγνωριστεί την τελευταία δεκαετία ως ένας σημαντικός παράγοντας που εμπλέκεται στην παχυσαρκία, αλλά το μέγεθος της συμβολής του και οι συναφείς συσχετισμοί εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι. Μεταξύ του τεράστιου αριθμού παραγόντων που αποδίδονται στην παχυσαρκία όπως το περιβάλλον, η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η γενετική και άλλοι, το μικροβίωμα έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επιστημονική κοινότητα έχει δημοσιεύσει πολλά σχετικά άρθρα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία έχει επίσης δείξει, χωρίς αμφιβολία, ότι η τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την υγεία και τις ασθένειες. Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές άρχισαν να επικεντρώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, αναλύοντας το ρόλο που παίζουν στην ανάπτυξη των μεταβολικών και αυτοάνοσων διαταραχών αργότερα στη ζωή.

Μία πρόσφατη έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα έδειξε ότι το μικροβίωμα ενός βρέφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για να εντοπίσει τα παιδιά που κινδυνεύουν να γίνουν υπέρβαρα και παχύσαρκα αργότερα κατά την παιδική ηλικία. Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο mBio και την οποία διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Colorado στις ΗΠΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύνθεσή των εντερικών μικροβίων κατά το 2ο έτος της ηλικίας εντός παιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόβλεψη για πιθανή παχυσαρκία στην ηλικία των 12 ετών. Παρόλο που τα νήπια μπορεί να μην ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα αναγνωρίστηκε μια συσχέτιση μεταξύ της σύνθεσης των μικροβίων του εντέρου τους σε πρώιμα στάδια και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στα 12. Είναι ενδιαφέρον ότι στην ηλικία των 2 ετών ο ΔΜΣ σε παιδιά που αργότερα παχύσαρκα δεν ήταν σημαντικά υψηλότερος από αυτό των άλλων παιδιών.

Διαβάστε επίσης: 
Τα εντερικά βακτήρια βρίσκονται πίσω από την υποτροπιάζουσα παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανακάλυψη

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η σύνθεσή των μικροβίων του εντέρου μπορεί να είναι το πιο πρόωρο προειδοποιητικό σημάδι για την ανίχνευση του κινδύνου της παχυσαρκίας. Δεδομένου ότι η μικροβιακή ισορροπία επηρεάζεται από τη διατροφή, αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε επίσης να αντικατοπτρίζει διαιτητικές επιλογές που αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παχυσαρκία", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Maggie Stanislawski. "Εάν τα ευρήματά μας μπορούν να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, τα μικρόβια του εντέρου πιθανόν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αλγόριθμο πρόβλεψης της παχυσαρκίας. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο νωρίς στη ζωή τους, προτού αρχίσουν να κερδίζουν υπερβολικό βάρος που θα τους έθετε σε κίνδυνο παχυσαρκίας", πρόσθεσε.

Οι ερευνητές βασίζουν τη μελέτη τους σε μια έρευνα κοόρτης που ονομάζεται NoMic, η οποία ξεκίνησε το 2002 από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Oslo, ως μια από τις πρώτες έρευνες που αναλύει την μικροβιοτική του εντέρου στην παιδική ηλικία. Σε αυτή συμμετείχαν 550 άτομα που ξεκίνησαν ως παιδιά και τώρα είναι έφηβοι. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε ηλικία 12 ετών, το 20% των παιδιών αυτών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να επαναληφθούν και να επιβεβαιωθούν και σε άλλες ομάδες προτού να εφαρμοστούν, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου για τον εντοπισμό των παιδιών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν παχυσαρκία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το 2016, πάνω από 41 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα παγκοσμίως. Και είναι γνωστό ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανό να μείνουν παχύσαρκα μέχρι την ενηλικίωση, με επακόλουθο να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, είναι λογικό να πάρουμε σοβαρά υπόψη μας τα λόγια της Stanislawski όταν τονίζει ότι: "Είναι ευκολότερο να αποτρέψουμε την παχυσαρκία παρά να την αντιστρέψουμε".

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: