Είναι τα παντζάρια το viagra της φύσης;

Εάν τα παντζάρια δεν αποτελούν μέρος της διατροφής σας, ήρθε η ώρα να δώσετε άλλη μια ευκαιρία σε αυτά τα συχνά ξεχασμένα λαχανικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά, ουσίες που ανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν τη ροή του αίματος, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αυξήσουν τη libido και να βοηθήσουν ως φυσική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία.

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018

Μια αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να διαταράξει τη ροή του αίματος, συχνά επηρεάζοντας και τη στυτική λειτουργία. Κάποιες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός των παντζαριών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση η οποία με τη σειρά της μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΣΔ και να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία.

Τι έχουν το τόσο ιδιαίτερο όμως τα παντζάρια; Αν και συχνά τα προσπερνάμε στα μενού, είναι πλούσιες πηγές νιτρικών αλάτων, μια μορφή αζώτου που μετατρέπεται σε νιτρώδη άλατα από τα βακτηρίδια στη γλώσσα μας. Όταν τα νιτρώδη αυτά άλατα φτάσουν στο στομάχι, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο ή εισέρχονται στο αίμα ως νιτρώδες άλας. Το οξείδιο του αζώτου αυξάνει τη ροή του αίματος με τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με την άμεση επίδραση της κατανάλωσης παντζαριών, είτε ως τροφή, χυμός είτε ως συμπλήρωμα, για τη στυτική δυσλειτουργία. Υπάρχουν όμως μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσής τους σε παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της στύσης, συμπεριλαμβανομένης της ροής του αίματος, της αρτηριακής πίεσης και της σωματικής απόδοσης κατά την άσκηση. Εάν τα παντζάρια και ο χυμός τους μπορούν να ωφελήσουν αυτούς τους συναφείς παράγοντες σε συνδυασμό και με το νιτρικό οξείδιο, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν και σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας. Το νιτρικό οξείδιο λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης στα δύο σηραγγώδη σώματα ώστε να παραμείνει ενεργή η στύση. Τα σηραγγώδη αυτά σώματα μπορούν να παρομοιαστούν με δύο κυλίνδρους, πλούσιους σε αιμοφόρα αγγεία που γεμίζουν με αίμα και προκαλούν τη στύση. Όταν προκαλείται στύση, τα σήματα του εγκεφάλου και των νεύρων προκαλούν χαλάρωση αυτών των «κυλίνδρων» που στη συνέχεια γεμίζουν με αίμα το οποίο διατηρεί τη στύση.

Χρησιμοποιήστε έναν αποχυμωτή για να πάρετε το χυμό από τα φρέσκα παντζάρια (βολβούς και φύλλα) τα οποία, επειδή είναι φυσικά γλυκά, δεν χρειάζεται να προσθέσετε κάποια γλυκαντική ουσία. Μπορείτε όμως να προσθέσετε χυμό από ένα καρότο ή σέλερυ ή ακόμη και τζίντζερ, μήλο ή πορτοκάλι. Δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ο χυμός από τα παντζάρια έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, προσφέροντάς μας μικρές ποσότητες των περισσότερων απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων συστατικών όπως σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, βιταμίνη C και ίνες. Δεν περιέχουν τρανς ή κορεσμένα λίπη και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος που βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων. Είναι επίσης πλούσια σε υδατάνθρακες χωρίς όμως να προκαλούν αύξηση της γλυκόζης αίματος με τον τρόπο που κάνουν κάποια άλλα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Επιπλέον, περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται τριμεθυλογλυκίνη (TMG) η οποία είναι σημαντική στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που μπορεί να είναι χαμηλότερες σε άτομα με διαταραχές της διάθεσης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: