Σχετικα Αφιερωματα

Όλα για το σύμπλεγμα βιταμινών Β

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του οργανισμού μας γιατί οι βιταμίνες Β ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειάς μας. Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, στο σύμπλεγμα βιταμινών Β δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό κοινό σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος. 

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Οι βιταμίνες Β είναι πολυάριθμες και οι περισσότερες είναι γνωστές με την επιστημονική τους ονομασία και όχι με την αλφαριθμητική τους απεικόνιση.
Δείτε ποιες είναι αυτές και πού μπορούμε να τις βρούμε:

Βιταμίνη Β1 = Θειαμίνη

Πού βρίσκεται: χοιρινό, αυγά, ζύμη, βρώμη, λιναρόσπορο, καφέ ρύζι και σε κάποια λαχανικά όπως τα σπαράγγια, το λάχανο και το κουνουπίδι. _Δράση: Η θειαμίνη παράγει τριφωσφορινή αδενοσίνη η οποία είναι απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Είναι απαραίτητη στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπαρών και των πρωτεϊνών καθώς και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Βιταμίνη Β2 = Ριβοφλαβίνη

Πού βρίσκεται: γάλα, τυρί, φυλλώδη λαχανικά, μανιτάρια και αμύγδαλα_Δράση: Συμμετέχει στο μεταβολισμό των τροφών.

Βιταμίνη Β3 = Νικοτινικό οξύ

Πού βρίσκεται: προϊόντα ολικής άλεσης, κρέας, ψάρια, αυγά, σε διάφορα λαχανικά και φρούτα_. Δράση: Το νικοτινικό οξύ επίσης βοηθάει στο μεταβολισμό των τροφών και την παραγωγή ενέργειας για τον οργανισμό μας.

Βιταμίνη Β5 = Παντοθενικό οξύ

Πού βρίσκεται: σε μικρή ποσότητα στις περισσότερες τροφές, σε μεγαλύτερη ποσότητα το συναντάμε στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα αβοκάντο και στο μπρόκολο_Δράση: Μεταφέρει τα μόρια του άνθρακα στον οργανισμό μας και συμμετέχει στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών.

Βιταμίνη Β6 = Πυριδοξίνη

Πού βρίσκεται: γάλα, αυγά, μοσχάρι και σε πολλά φρούτα και λαχανικά (μπανάνες, αβοκάντο κ.α.). _Δράση: Βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο και χρησιμοποιείται στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών.

Βιταμίνη Β7 = Βιοτίνη

Πού βρίσκεται: Δεν υπάρχουν πηγές πλούσιες σε βιταμίνη Β7, μπορούμε να τη βρούμε κυρίως στον κρόκο αυγών, στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και στα φιστίκια._ Δράση: Η βιοτίνη ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων και συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπαρών και των πρωτεϊνών. Επίσης παίζει ρόλο στη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό μας.

Βιταμίνη Β9 = Φολικό οξύ

Πού βρίσκεται: εμπλουτισμένα δημητριακά, μοσχάρι (κυρίως στο συκώτι), λαχανικά, αυγά, ξηροί καρποί και σπόροι._ Δράση: Συμμετέχει στις διεργασίες του DNA και είναι βασικός παράγοντας πολλών αντιδράσεων του οργανισμού. Είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στη διατροφή των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία καθώς προφυλάσσει από την αναιμία και από γενετικές ανωμαλίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βιταμίνη Β12 = Διάφορες κοβαλαμίνες

Πού βρίσκονται: κρέας, θαλασσινά, γάλα και σε κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα. _Δράση: Οι κοβαλαμίνες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό των τροφών, για τη σωστή λειτουργία του DNA και για τη λειτουργία του εγκεφάλου (βοηθούν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών).

Όροι: 
Κατηγοριες: