Δυναμικοί συνδυασμοί βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών

Κάποιες βιταμίνες εξαρτώνται η μια από την άλλη αλλά και από μέταλλα ή ιχνοστοιχεία για μέγιστη απορρόφηση από τον οργανισμό. Λειτουργούν συνεργατικά παρέχοντας μεγαλύτερο όφελος όταν καταναλώνονται μαζί. Γνωρίστε κάποιους από τους βασικότερους συνδυασμούς και δώστε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά.

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να παίρνουν καθημερινά όλες τις βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από τη διατροφή και μόνο είτε γιατί οι τροφές  συχνά καλλιεργούνται σε εξαντλημένα εδάφη και δεν έχουν πλούσιο θρεπτικό περιεχόμενο είτε γιατί  οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν αρκετό χρόνο για να προγραμματίσουν και να μαγειρέψουν ισορροπημένα και διατροφικά ποικίλα γεύματα.  Η καλή διατροφή - και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας απορροφά και διαχειρίζεται τα απαραίτητα αυτά συστατικά είναι ένα μεγάλο puzzle. Επιπλέον πολλά από αυτά, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είτε ενώνοντας δυνάμεις είτε εξουδετερώνοντας το ένα το άλλο. 

Είτε προσπαθείτε να δώσετε στον οργανισμό σας όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα απαραίτητα συστατικά βασιζόμενοι κυρίως στη σωστή διατροφή, είτε καταφεύγετε συχνά σε συμπληρώματα, το itrofi.gr έχει για εσάς κάποιους βασικούς κανόνες για τους συνδυασμούς που πρέπει να ακολουθείτε ή να αποφεύγετε είναι οι ακόλουθοι:

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Ε, D, K) τα καροτενοειδή, το συνένζυμο Q10 και μερικά άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία χρειάζονται την παρουσία λίπους για να απορροφηθούν  καλά. Ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά έχουν αναζωογονητική επίδραση στον οργανισμό, ενώ άλλα χαλαρώνουν το σώμα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β12 και το συνένζυμο Q10 έχουν αναζωογονητική επίδραση στον οργανισμό. Μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο έχουν χαλαρωτική επίδραση. H ομάδα του itrofi.gr συνέλεξε μια ενδεικτική λίστα των θρεπτικών ουσιών που «εργάζονται» σε ζευγάρια αλλά και άλλων που είναι καλύτερα να τα παίρνετε μεμονωμένα: 

Ασβέστιο & Βιταμίνη D

Η απορρόφηση του ασβεστίου ενισχύεται από τη βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και ο συνδυασμός τους, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τα μη σπονδυλικά και ισχιακά κατάγματα. Το ασβέστιο εξασφαλίζει επίσης την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του νευρικού συστήματος. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ προτείνει επίσης τον συνδυασμό τους.

Σίδηρος & βιταμίνη C

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα, και είναι πιο εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C (ειδικά όταν ο σίδηρος είναι από μη ζωικές πηγές). Η βιταμίνη C βοηθά στην υγεία των ούλων, της καρδιάς και του δέρματος και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο σίδηρος των φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και ξηρών καρπών απορροφάται δυσκολότερα,  για το λόγο αυτό προτείνεται να παίρνετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C ή να τον συνδυάζετε με τρόφιμα όπως οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, και το μπρόκολο.

Φολικό Οξύ & Βιταμίνη C

Το φoλικό οξύ βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να δημιουργήσουν το DNA, συμβάλλοντας παράλληλα στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών όπως η δισχιδής ράχη. Η βιταμίνη C προωθεί την απορρόφησή του από τον οργανισμό.  

Νιασίνη και τρυπτοφάνη

Η νιασίνη ή βιταμίνη Β3 είναι ίσως περισσότερο γνωστή για τις συμβολή της στην μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και την αύξηση της «καλής» HDL όταν λαμβάνεται σε μεγάλες καθημερινές δόσεις που δύσκολα όμως καλύπτονται μόνο διατροφικά. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, και η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα εννέα που πρέπει να παίρνουμε οπωσδήποτε επειδή το σώμα δεν τα συνθέσει από μόνο του. Ο σημαντικότερος ρόλος της τρυπτοφάνης είναι ότι, μέσω του μεταβολισμού, μας προμηθεύει νιασίνη. Έτσι, ένας τρόπος για να αποφευχθεί η έλλειψη νιασίνης  είναι να τρώμε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. 

Βιταμίνες Κ και D

Αποτελούν υπερδυνάμεις και μεμονωμένες αλλά όταν χρησιμοποιούνται μαζί αποτελούν ένα θαυμάσιο προστατευτικό συνδυασμό κατά της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης . Έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα με βιταμίνη Κ1, Κ2, βιταμίνη D3 και ασβέστιο είναι πιθανό να μειώσουν τα κατάγματα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Βιταμίνη Α & Ψευδάργυρος

Άλλος ένας αποτελεσματικός συνδυασμός που  βελτιώνει την απορρόφηση  και τη χρησιμοποίηση της βιταμίνης Α από τον οργανισμό.  Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό και η βιταμίνη Α είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την υγεία των ματιών, του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών, ενώ έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων.

Νάτριο και κάλιο

Περίπου το 90% του νατρίου που καταναλώνουμε είναι χλωριούχο νάτριο δηλαδή αλάτι.  Το νάτριο κα το χλώριο είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την διατήρηση των επιπέδων των υγρών στο σώμα.  Περίσσεια νατρίου επιφέρει όπως γνωρίζουμε καρδιαγγειακά προβλήματα. Εδώ έρχεται να επέμβει το κάλιο, ενθαρρύνοντας τα νεφρά να το αποβάλουν, εξουδετερώνοντας έτσι τις επιβλαβείς επιδράσεις του πλεονάσματος του νατρίου στην καρδιά και τα αγγεία.  Σχεδόν όλοι μας πρέπει να έχουμε περισσότερο κάλιο από νάτριο στη διατροφή μας. 

Βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ

Μαζί υποστηρίζουν ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις διαδικασίες της κυτταρικής διαίρεσης και την αναπαραγωγή, μεταβολίζοντας παράλληλα μαζί την ομοκυστεΐνη. Το φυλλικό οξύ το οποίο ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, εξαρτάται από την Β12 για να απορροφηθεί, να αποθηκευθεί και να μεταβολιστεί. Ανεπάρκεια σε μία ή και τις δύο αυτές βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει μακροκυτταρική αναιμία.

Να επισημάνουμε τέλος ότι ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα άλατα αναστέλλουν την απορρόφησή τους έως και 5 φορές όταν λαμβάνονται μαζί. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει αρνητικές αλληλεπιδράσεις και σημαντική μείωση στην απορρόφηση στους ακόλουθους συνδυασμούς μικροθρεπτικών συστατικών:

Όροι: 
Κατηγοριες: