Βιταμίνη Ε: η θρεπτική ουσία που δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τα οφέλη για την υγεία

Η συμβολή της βιταμίνης Ε ή τοκοφερόλης στην υγεία του οργανισμού περιλαμβάνει μειωμένο κίνδυνο για καταρράκτη, καρκίνο, καρδιακές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Βοηθά επίσης στη βελτίωση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία του δέρματος καθώς και στην τόνωση της αντοχής και της ζωτικότητας.

 

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Ένα σύνολο οκτώ σχετικών τοκοφερολών είναι γνωστό ως Βιταμίνη Ε.  Έχει λιποδιαλυτές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε ποντίκια  το 1922. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης προκάλεσε στειρότητα στα ποντίκια. Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές, απόλυτα επιβεβαιωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι αυτή η βιταμίνη συμβάλλει στην αύξηση της γονιμότητας στους ανθρώπους, πολλά άτομα, ιδιαίτερα άνδρες, ισχυρίζονται ότι η τακτική λήψη βιταμίνης Ε αυξάνει τη σεξουαλικότητα και τη ζωτικότητά τους.

Η βιταμίνη Ε είναι μια οικογένεια λιποδιαλυτών ενώσεων. Εμφανίζεται φυσικά σε οκτώ διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τοκοφερολών (άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα) και τεσσάρων τοκοτριενολών.  Η άλφα τοκοφερόλη είναι η πιο κοινή και πιο ισχυρή μορφή της βιταμίνης. Ως συμπλήρωμα, είναι διαθέσιμο είτε σε φυσική είτε σε συνθετική μορφή. Η συνθετική μορφή είναι 50% λιγότερη ενεργή. Καλές διατροφικές πηγές της βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα φουντούκια και τα φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το σογιέλαιο. Οι ηλιόσποροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε. Βρίσκεται επίσης στα ενισχυμένα δημητριακά και τα αυγά.

Καρκίνος και καρδιαγγειακές παθήσεις

Είναι διαλυτή στα λιπίδια, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στη σταθερότητα της κυτταρικής μεμβράνης. Το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο της βιταμίνης Ε προστατεύει τα κύτταρά μας από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, των υποπροϊόντων της μεταβολικής διαδικασίας του σώματός μας που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή και αυξάνουν περαιτέρω τις πιθανότητες του οργανισμού να αναπτύξει χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βελτίωση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη Ε παίζει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βοηθά στην επισκευή του DNA και επίσης στη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών του σώματος. Η πρόσληψη της βιταμίνης Ε συμβάλλει στη διακοπή της ανάπτυξης νιτροζαμινών στο σώμα μας. Οι νιτροζαμίνες είναι καρκινογόνοι παράγοντες που σχηματίζονται στο στομάχι από νιτρικά στη διατροφή μας. Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης να προστατεύσουμε μερικούς από τους ευαίσθητους ιστούς του σώματός μας, όπως το δέρμα, το συκώτι, τα μάτια, το στήθος και τους όρχεις.

Καρδιακές παθήσεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε βοηθά στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η βιταμίνη Ε έχει το ζωτικό συστατικό των αντιοξειδωτικών, τα οποία περιορίζουν την οξειδωτική LDL-χοληστερόλη και έτσι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Ένας από τους κύριους λόγους για καρδιακές προσβολές είναι οι θρόμβοι του αίματος και η βιταμίνη Ε βοηθά στην εξάλειψή τους. 

Καταρράκτης

Η νόσος αυτή είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικής ανάπτυξης του φακού του ματιού και έχει υψηλό κίνδυνο για την όραση των ηλικιωμένων. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη βιταμίνη Ε βοηθούν στη μείωση ή στην καθυστέρηση της ανάπτυξης καταρράκτη και άλλων καταστάσεων που συνδέονται με την πρόωρη γήρανση.

Υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη Ε έχει χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα του δέρματος λόγω των θρεπτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών της και είναι συστατικό πολλών προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας. 

Όροι: 
Κατηγοριες: