Ανακαλύψτε τα ευεργετικά οφέλη της ασταξανθίνης

Μέλος της οικογένειας των καροτενοειδών, η ασταξανθίνη θεωρείται ως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει να προσφέρει η φύση και αυξανόμενη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη για ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης υγείας.

 

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022

Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές που προάγουν την υγεία. Έχουμε πολλές φορές αναφέρει στο itrofi.gr το β-καροτένιο που έχει πορτοκαλί χρώμα. Η ασταξανθίνη που βρίσκεται σε ορισμένα φύκια είναι κόκκινη και σε αυτήν οφείλουν το κοκκινωπό χρώμα τους πολλά θαλάσσια πλάσματα όπως οι αστακοί, τα καβούρια, οι γαρίδες και ο σολομός των ωκεανών. Βρίσκεται στην υψηλότερή της συγκέντρωση στους μύες του σολομού. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει συνδεθεί με πιο υγιές δέρμα, μεγαλύτερη αντοχή, καρδιακή υγεία, μείωση πόνου στις αρθρώσεις και μπορεί να ένα υποσχόμενο μέλλον για τη θεραπεία του καρκίνου.

Αντιοξειδωτικό

Είναι 10 φορές ισχυρότερη από τη ζεαξανθίνη, τη λουτεΐνη και το β-καροτένιο και 100 φορές ισχυρότερη από τη βιταμίνη Ε. Η δομή της ασταξανθίνης της επιτρέπει είτε να διασχίζει είτε να παραμένει έξω από τις κυτταρικές μεμβράνες προστατεύοντας το κύτταρο εσωτερικά και εξωτερικά.  Έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ροής του αίματος και τη μείωση του οξειδωτικού στρες στους καπνιστές και τους υπέρβαρους. Μία μελέτη βρήκε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού αλλά το υψηλό κόστος της καθαρής ασταξανθίνης έχει περιορίσει τη χρήση της σε περαιτέρω μελέτες και θεραπείες για τον καρκίνο.

Υγεία της καρδιάς

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς, βελτιώνοντας τα επίπεδα ελαστίνης και το πάχος των αρτηριακών τοιχωμάτων. Θεωρείται επίσης ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. 

Δέρμα

Προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ενυδάτωση του δέρματος, την ομαλότητα, την ελαστικότητα, την αντιμετώπιση των λεπτών ρυτίδων, κηλίδων ή φακίδων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπικά. 

Πόνοι στις αρθρώσεις

Πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία του πόνου των αρθρώσεων όπως π.χ. σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους ή στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Χρειάζονται φυσικά περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν όλα τα ευρήματα. 

Όραση

Έχει τη μοναδική ικανότητα να διασχίζει όλα τα εμπόδια και να φτάνει στον αμφιβληστροειδή. Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι βοηθάει στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, την καταπόνηση των ματιών και την κόπωση. 

Ανδρική γονιμότητα

Σε μελέτη φάνηκε να έχει θετικά αποτελέσματα σε άνδρες που μέχρι τότε έπασχαν από στειρότητα. Οι ερευνητές είδαν βελτιώσεις στις παραμέτρους του σπέρματος, όπως η μέτρηση και η κινητικότητα, και συνολικά βελτιωμένη γονιμότητα στην ομάδα που έλαβε ισχυρή δόση ασταξανθίνης. 

Συμπλήρωμα άσκησης

Υπήρξαν πολλές μελέτες σχετικά με το πώς η ασταξανθίνη μπορεί να επηρεάσει την αντοχή καθώς και τα επίπεδα κόπωσης μετά την άσκηση. Έρευνες σε ποντίκια δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύσει τη χρήση λιπαρών οξέων από το σώμα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αντοχή και αποτρέποντας παράλληλα τις μυϊκές και σκελετικές βλάβες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ακριβείς επιδράσεις της στην ανθρώπινη αντοχή και τους μυϊκούς τραυματισμούς.  

Όροι: 
Κατηγοριες: