Φυτοοιστρογόνα: Επικίνδυνα ή επωφελή για τον οργανισμό;
Τα φυτοοιστρογόνα είναι ένα εξαιρετικά συζητημένο θέμα στη διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η ομάδα φυτικών ενώσεων μπορεί να μιμηθεί ή να εμποδίσει τις επιδράσεις των οιστρογόνων, ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού. Τα οφέλη των οιστρογόνων έχουν μελετηθεί πολλές φορές, οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι γνωστές κυρίως στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, ωστόσο επειδή μιμούνται τις ορμόνες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού.
Τα φυτοοιστρογόνα είναι μια ομάδα φυσικών ενώσεων, που απαντώνται σε πολλά φυτά.
Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτοοιστρογόνα περιλαμβάνουν τόφου, σόγια και λιναρόσπορους, καθώς σημαντικό ρόλο για την περιεκτικότητά τους στα λαχανικά ο χρόνος κατά τον οποίο καλλιεργήθηκαν και ο τρόπος καθώς και οι συνθήκες. Επειδή τα φυτοοιστρογόνα είναι δομικά παρόμοια με τα οιστρογόνα, τα οποία είναι ορμόνες για την ανάπτυξη και την γονιμότητα κυρίως των γυναικών, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους υποδοχείς στο σώμα και να τα μιμούνται, ενώ άλλα μπορεί να εμποδίσουν τα αποτελέσματά του.
Αυτά τα αποτελέσματα επιτρέπουν στο φυτοοιστρογόνο να προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία, ειδικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη γήρανση του δέρματος, ισχυρότερα οστά και μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
Οι περισσότερες μελέτες έχουν θετικά σχόλια για την δράση των φυτοοιστρογόνων, ωστόσο, υπάρχει κάποια ανησυχία ότι μια υψηλή πρόσληψη φυτοοιστρογόνων μπορεί να διαταράξει την ισορροπία ορμονών του σώματος σας. Η υψηλή κατανάλωση της μειώνει την γονιμότητα, επηρεάζει την λειτουργία του θυροειδούς εμποδίζοντας την ανάπτυξη, και κυρίως στα άτομα τα οποία πάσχουν από έλλειψη ιωδίου.
Τα φυτοοιστρογόνα είναι ευεργετικά για τον οργανισμό αρκεί να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες καθώς από τις μελέτες με αρνητικές συνέπειες όλες ανέφεραν υπερβολικές ποσότητες κατανάλωσης ενώ αφορούσαν κυρίως άτομά με παθολογίες όπως ο υποθυρεοειδισμός.
Αικατερίνη Στεφάνου
Κλινική Χημικός
Πηγές: NCBI, Scientific Research