Ποιά ουσία ξεπερνά τη θρεπτική αξία της Σπιρουλίνας!
Υπάρχει μια νέα άλγη η οποία είναι θρεπτικά πλουσιότερη από τη σπιρουλίνα, που καταλαμβάνει την υψηλότερη διατροφικά θέση, η chlorella. Αυτή η θρεπτική-πυκνή άλγη, έχει λάβει πολλούς επαίνους, για τα πολλαπλά οφέλη, στην υγεία του οργανισμού.
Τα συμπληρώματά της φημίζονται, για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και την απαλλαγή των τοξινών από το σώμα. Δυστυχώς, όμως δεν μπορεί ο οργανισμός να την αφομοιώσει οπότε πρέπει να την λαμβάνουμε μόνο σε επεξεργασμένη μορφή. Η Chlorella είναι μια μονοκύτταρη, πράσινη άλγη του γλυκού νερού και επειδή έχει ένα τοίχωμα σκληρών κυττάρων, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να αφομοιώσει, το λαμβάνουμε μόνο ως συμπλήρωμα και έχει αξιοθαύμαστα οφέλη, για τον οργανισμό, καθώς περιέχει πρωτεΐνες 50-60% με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα του οργανισμού. Επίσης, εκτός από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει σίδηρο, βιταμίνη C και μια πληθώρα άλλων αντιοξειδωτικών, καλύπτοντας το 40% των καθημερινών σας αναγκών, ενώ ο συνδυασμός των βιταμινών, που το συνιστούν βοηθά στην μέγιστη απορρόφηση σιδήρου. Επίσης, έχει αυξημένα επίπεδα ιχνοστοιχείων, μετάλλων και φυτικών ινών.
Μελέτες έδειξαν, ότι η chlorella έχει μια ιδιότητα να δεσμεύει βαρέα μέταλλα και άλλες βλαβερές ουσίες από το σώμα κυρίως από το ήπαρ, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και απομακρύνει τοξίνες. Περιορίζει λοιμώξεις, βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύοντάς το, ώστε να έχει πιο άμεση ανταπόκριση. Η πληθώρα αντιοξειδωτικών, που περιέχει δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν γήρανση αλλά εμποδίζει και διάφορες άλλες ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με την οξείδωση όπως η χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση, ενώ ρυθμίζει και τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, ενώ λόγω του πράσινου χρώματος του οποίου ευθύνεται η χλωροφύλλη βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων.
Ωστόσο, το itrofi προτείνει τη chlorella με μέτρο, καθώς παρά τις ευεργετικές της ιδιότητες έχουν αναφερθεί παρενέργειες όπως ναυτία και πονόκοιλος ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τα άτομα τα οποία έχουν αυτοάνοσες ασθένειες καθώς στην Ελλάδα δεν προτείνονται συμπληρώματα από γιατρούς, ώστε να λαμβάνονται σε κατάλληλες ποσότητες και το απαραίτητο συμπλήρωμα, για τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21906314
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24249971
Αικατερίνη Στεφάνου. κλινική χημικός