Μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν με το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου;

Αν και η έρευνα σχετικά με τη χρήση των συμπληρωμάτων προβιοτικών για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι περίπλοκη λόγω της δυσκολίας του να γίνουν συγκρίσεις των πολλών υπό εξέταση στελεχών του, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει θετική επίδραση των προβιοτικών στην ποικιλία των συμπτωμάτων που συνθέτουν το IBS.

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Eκτιμάται ότι έως και το 15% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS). Πρόκειται για μια γαστρεντερική διαταραχή που προκαλεί πολλά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Τα προβιοτικά είναι αναγνωρισμένα ως μια νέα επιλογή θεραπείας, αλλά αποτελούν και ένα όχι και τόσο ξεκάθαρο θέμα λόγω της σύγχυσης και της επιστημονικής φρασεολογίας γύρω από αυτά.

Τι είναι τα προβιοτικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες ωφελούν την υγεία του ξενιστή». Περιλαμβάνουν βακτήρια καθώς και ζυμομύκητες. Είναι ικανά να μεταβάλλουν την ισορροπία των βακτηριδίων που υπάρχουν ήδη στο παχύ μας έντερο, κάτι που είναι γνωστό ως μικροβίωμα του εντέρου το οποίο πιστεύεται ότι περιέχει έως και 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν περαιτέρω σε μεμονωμένα στελέχη. Τα προβιοτικά αποτελούνται από μια μεμονωμένη ή μεικτή καλλιέργεια ειδών και στελεχών σε συγκεκριμένες δόσεις. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τα είδη που καταναλώνουμε καθώς και από το ποια είδη υπάρχουν ήδη στο έντερο. Τα πιο κοινά και επιστημονικά μελετημένα είδη είναι τα Lactobacilli και Bifidobacteria. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με IBS εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα και των δύο ειδών σε σύγκριση με ένα, κατά τα άλλα, υγιές άτομο.

Πώς βοηθούν

Λαμβάνοντας ένα προβιοτικό συμπλήρωμα, αυξάνουμε τον αριθμό των φιλικών βακτηρίων στο παχύ έντερο, κάτι που θεωρείται ότι μειώνει τα συμπτώματα του IBS επειδή έχει τις ακόλουθες επιδράσεις:

  • Εξάλειψη της βακτηριακής υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο (SIBO)
  • Μείωση του αριθμού των εχθρικών βακτηρίων
  • Ενίσχυση της επένδυσης των εντέρων
  • Μείωση της εντερικής διαπερατότητας
  • Καλύτερος έλεγχος της κινητικότητας
  • Μείωση της σπλαγχνικής υπερευαισθησίας
  • Μείωση του πόνου επηρεάζοντας τους υποδοχείς των νεύρων που βρίσκονται στην εντερική επένδυση
  • Αντιβιοτική λειτουργία έναντι άλλων βακτηρίων και
  • Ρύθμιση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο στο επίπεδο του τοιχώματος του εντέρου όσο και στον οργανισμό ως σύνολο.

Ποια είδη προβιοτικών είναι καλύτερα

Είναι δύσκολο για τους ερευνητές να εντοπίσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα προβιοτικά. Αυτό οφείλεται στις διαφορές στο σχεδιασμό της κάθε μελέτης, στους ασθενείς που συμμετέχουν, στα στελέχη των προβιοτικών και στις δοσολογίες που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν συνεχώς ενδείξεις ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής ανταπόκρισης των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής σε σύγκριση με τη λήψη ενός εικονικού φαρμάκου σε διάστημα 8-10 εβδομάδων. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους IBS. Ωστόσο, φαίνονται λιγότερο αποτελεσματικά για την ειδική θεραπεία του κοιλιακού άλγους, των υπερβολικών αερίων και του πρηξίματος. Μία από τις προκλήσεις για τους ερευνητές αποτελεί το να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα ως προς το ποια στελέχη είναι τα πιο αποτελεσματικά για την ελάφρυνση των συμπτωμάτων IBS.

Μέχρι τώρα, υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι τα ακόλουθα στελέχη μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τη μείωση των συμπτωμάτων IBS:

  • Στελέχη Lactobacillus, (όπως L. acidophilus, L. plantarum, L. rhamnosus)
  • Στελέχη Bifidobacterium, (όπως Β. Infantis (Align), Β. Longum, Β. Bifidum)

Οι κατασκευαστές είναι ιδιαίτερα απασχολημένοι τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη διαφόρων προβιοτικών σκευασμάτων και την εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς τους. Μία τέτοια σύνθεση μικτού στελέχους που υποστηρίζεται κάπως ερευνητικά είναι η VSL # 3. Όπως και να έχει, αυτή η προσπάθεια δημιουργίας καταλληλότερων προϊόντων από τις βιομηχανίες, προσφέρει ελπίδες για καλύτερα και ασφαλέστερα μελλοντικά αποτελέσματα.

Προβιοτικά στα τρόφιμα

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά ως αποτέλεσμα του τρόπου παρασκευής τους. Πρόκειται για τροφές που έχουν υποστεί μια διαδικασία ζύμωσης η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ποικίλων και πολυάριθμων στελεχών προβιοτικών βακτηρίων. Τέτοια τρόφιμα είναι το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το κεφίρ και το κορεατικό kimchi. Εάν επιλέξετε να προσθέσετε τέτοιου είδους τρόφιμα στη διατροφή σας, φροντίστε να ξεκινήσετε με μικρές δόσεις για να αξιολογήσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να τα ανεχτεί χωρίς να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του ΙΒS.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: webmd.com

Όροι: 
Κατηγοριες: