Πως φτιάχνουμε το δικό μας κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που μπορεί να παρασκευαστεί από οποιοδήποτε είδος γάλακτος, και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Πέρα από την προφανή χρήση του σαν ρόφημα ή σαν επιδόρπιο σε συμπυκνωμένη μορφή, χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε συνταγές φαγητών, αλλά και ως ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Σε χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Μπορούμε να το βρούμε κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, με τη φιάλη των 500 ml να κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ. Ωστόσο, μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι. Bέβαια, οι κόκκοι του κεφίρ συνήθως δεν πωλούνται και κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, αλλά αν απευθυνθείτε σε κάποιο από αυτά, το πιο πιθανόν είναι να σας τους εξασφαλίσουν.

Για να φτιάξετε κεφίρ μόνοι σας θα χρειαστείτε πέρα από τους κόκκους του, και γάλα. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό ή πρόβειο ή κατσικίσιο, δεν έχει σημασία.

Τοποθετείστε το γάλα σε ένα δοχείο με τους μικρούς κόκκους που περιέχουν τους απαραίτητους μύκητες, έτσι ώστε να γίνει η ζύμωση και να παραχθεί το κεφίρ. H ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί συνήθως 24 ώρες. Το καλοκαίρι, όμως, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, απαιτούνται γύρω στις 12 ώρες. Στη συνέχεια, το στραγγίζετε και το πίνετε, συνήθως κρύο. H γεύση του μοιάζει με εκείνη του ξινόγαλου. Εάν θέλετε να συνεχίσετε την παρασκευή, προσθέστε κι άλλη ποσότητα γάλακτος στους κόκκους.

Το κεφίρ συντηρείται στο ψυγείο, αλλά αν δεν σκοπεύετε να παρασκευάσετε κι άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε τους κόκκους στην κατάψυξη, αφού πρώτα τους έχετε πλύνει καλά. Όταν έρθει η ώρα να τους βγάλετε, αφήστε τους περίπου 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και ελαφρά διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση. 

Όροι: 
Κατηγοριες: