Σχετικα Αφιερωματα

Συμβουλές για το τέλειο «cheese and wine party»

Τις ημέρες των γιορτών συμβαίνει κατά κόρον οι άνθρωποι να μαζεύονται σε σπίτια ανά παρέες. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για μια τέτοια συγκέντρωση από ένα «cheese and wine party». Δηλαδή, όπως προκύπτει και από τον αγγλικό του τίτλο, μια βραδιά αφιερωμένη στο τυρί και το κρασί.

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022

Για να πετύχει όμως όσο το δυνατόν περισσότερο μια τέτοια βραδιά υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που οφείλετε να ακολουθήσετε και ακολουθούν μερικές από αυτές: 

Επιδιώξτε ομοιομορφία στις γεύσεις

Το είδος των τυριών που θα συνοδεύσουν το κρασί σας πρέπει να προσέξετε να είναι ταιριαστό με την γεύση του κρασιού. Αν επιλέξετε, για παράδειγμα, ένα σαρντονέ ή ένα πινό νουάρ, δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό από το τσένταρ. Επιλέξτε προσεκτικά τους συνδυασμούς γιατί αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.

Επενδύστε στις αντιθέσεις

Όσο πιο έντονη και αλμυρή είναι η γεύση ενός τυριού τόσο πιο γλυκιά πρέπει να είναι η γεύση του κρασιού. Αν υπάρχει αυτή η αντίθεση τότε η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κρασί και το τυρί απογειώνεται: κάθε μπουκιά από ένα τυρί ενισχύει την όρεξη για λίγο κρασί και κάθε γουλιά κρασί την όρεξη για λίγο. Το χρυσό μυστικό είναι οι έντονες αντιθέσεις στη γεύση.

Κατοχυρώστε ποικιλία γεύσεων

Όσο μεγαλύτερη είναι η γκάμα των γεύσεων που υπάρχουν σε μια τέτοια μάζωξη τόσο περισσότερο καλά θα περάσουν οι καλεσμένοι. Μην εμπλουτίζετε τις γευστικές επιλογές της βραδιάς με βάση μόνο το δικό σας γούστο. Αντίθετα, επιδιώξτε να υπάρχει μια ποικιλομορφία.

Να έχετε ξεχωριστό μαχαίρι για κάθε τυρί

Δεν είναι υπερβολικό: για κάθε είδος τυριού πρέπει να υπάρχει και ένα διαφορετικό μαχαίρι. Μοιάζει λεπτομέρεια αλλά δεν είναι. Αν χρησιμοποιηθεί το ίδιο μαχαίρι για το κόψιμο κάθε τυριού τότε είναι δεδομένο πως οι γεύσεις όλων των τυριών θα αλλοιωθούν. Το να υπάρχουν ξεχωριστά μαχαίρια για κάθε τυρί είναι από τα... sos μιας τέτοιας βραδιάς.

Να υπάρχει πάντα φρέσκο ψωμί

Το φρέσκο ψωμί είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που απαγορεύεται να λείπει από ένα τέτοιο βράδυ. Προσέξτε να είναι πάντα φρέσκο το ψωμί που συνοδεύει το πάρτι. Για να το κατοχυρώσετε αυτό φροντίστε να είναι πάντα τυλιγμένο με κάποιο ύφασμα κατά την διάρκεια του βραδιού.

Προσθέστε κι άλλα φαγητά

Ακόμα και αν το κύριο χαρακτηριστικό μιας τέτοιας βραδιάς είναι τα τυριά και το κρασί κανείς δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί αν υπάρχουν και μερικά ακόμα φαγητά στο τραπέζι. Για να μην χαθεί βέβαια ο χαρακτήρας της συγκέντρωσης η ποσότητα τους πρέπει να είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με την ποσότητα του κρασιού και των τυριών. Ταυτόχρονα ωστόσο οφείλει να είναι και διακριτή.

Εξασφαλίστε την κατάλληλη θερμοκρασία

Να θυμάστε πως τα τυριά είναι καλό να μην σερβίρονται κατευθείαν από το ψυγείο. Αντίθετα, πρέπει να έχουν βγει από αυτό περίπου μισή με μία ώρα πριν σερβιριστούν προκειμένου να έχουν τη σωστή γεύση και υφή. Επίσης, το κόκκινο κρασί πρέπει να σερβίρεται στους 60 βαθμούς ενώ το λευκό στους 45.

Φροντίστε να υπάρχουν και μη αλκοολούχα ποτά

Σε τέτοιες βραδιές καλό είναι να μην ξεφεύγουν τα πράγματα ειδικά εφόσον κάποιοι γυρνάνε σπίτι τους με αμάξι. Αναψυκτικά, τσάι και φυσικά, άφθονο νερό πρέπει να βρίσκονται στον χώρο.

Μην ξεχνάτε το επιδόρπιο 

Το κλείσιμο είναι η τελευταία εντύπωση και πρέπει να είναι ισάξιο της υπόλοιπης βραδιάς. Φροντίστε το γλυκό με το οποίο θα κλείσει το πάρτι να είναι το ίδιο προσεγμένο με το οτιδήποτε άλλο. Αυτό θα είναι άλλωστε το τελευταίο που θα θυμούνται όλοι.

Όροι: 
Κατηγοριες: