Συμβιοτικά, οι επαγγελματίες βοηθοί για μια υγιή εντερική χλωρίδα
Ο μικρόκοσμος των εντέρων μας, που αποτελείται από δισεκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια, φέρνει σε πέρας καθημερινά ένα τεράστιο όγκο δουλειάς. Χωνεύει την τροφή μας, εξαλείφει τις τοξίνες από το σώμα μας και εμποδίζει την εξάπλωση των παθογόνων παραγόντων. Αλλά τι συμβαίνει όταν αυτός ο κόσμος των βακτηρίων διαταράσσεται π.χ. από μια κακή διατροφή, από άγχος ή φάρμακα; Σε αυτή την περίπτωση, τα συμβιωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στα έντερα.
Υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν στο εντερικό σας σύστημα από ό,τι μπορεί να νομίζετε. Πιθανότατα να μην σκέφτεστε τόσο αυτό το μέρος του σώματός σας, αλλά έχετε περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα. Συχνά αναφέρονται ως "χλωρίδα του εντέρου" ή ως "μικροβιότα". Παρόλο που, ακούγοντας τη λέξη «βακτήρια» να σας έρχονται στο μυαλό αυτόματα οι ασθένειες, πολλά από αυτά που βρίσκονται στα έντερά μας είναι καλά και βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά.
Το βακτηριακό προφίλ του κάθε ατόμου είναι διαφορετικό, μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και να επηρεαστεί από την ηλικία, τη διατροφή, το περιβάλλον, τα γονίδια και τα φάρμακα (για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά μπορούν να σκοτώσουν πολλά βακτήρια, τόσο καλά όσο και κακά). Παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε αυτά τα μικροσκοπικά βακτήρια του εντέρου ή να τα αισθανθείτε, ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν πόσο χρήσιμα μπορούν να είναι. Για παράδειγμα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη διάρροιας που προκαλείται από αντιβιοτικά ή λοιμώξεις ή να βοηθήσουν στα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που η σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα μπαίνουν στο παιχνίδι. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να αλλάξετε την ηλικία σας ή τα γονίδιά σας και συχνά είναι δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να αλλάξετε το περιβάλλον ή τα φάρμακά σας. Τα καλά νέα είναι ότι έχετε, παρόλα αυτά, τον έλεγχο αυτών που βάζετε στο στόμα σας. Έχετε πιθανώς ακούσει για τα προβιοτικά τρόφιμα ή συμπληρώματα, τα οποία περιέχουν τα καλά βακτήρια τα οποία αναφέραμε παραπάνω. Και μπορεί να έχετε ακούσει και για τα πρεβιοτικά, τα οποία είναι μη αφομοιώσιμα, φυσικά συστατικά τροφίμων που προωθούν την ανάπτυξη των προβιοτικών. Αλλά ίσως να μην είστε εξοικειωμένοι με τα συμβιοτικά τα οποία είναι βασικά ένας συνδυασμός των δύο. Όταν παίρνετε ταυτόχρονα προβιοτικά και προβιοτικά, αυτά μπορούν να συνεργαστούν εύκολα. Ουσιαστικά, τα πρεβιοτικά τρέφουν τα προβιοτικά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να μας προσφέρουν τα οφέλη τους.
Εάν ενδιαφέρεστε για συμπληρώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το ποια στελέχη, τη δοσολογία και ποια ακριβώς είναι καλύτερα για σας. Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσετε περισσότερα συμβιοτικά στη διατροφή σας είναι να τα πάρετε από το συνδυασμό ορισμένων τροφίμων. Όταν επιλέγετε ένα προβιοτικό τρόφημο, βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει τα επίπεδα που χρειάζονται ώστε να συμβάλλει στην υγεία του οργανισμού σας. Οι παρακάτω απλοί συνδυασμοί θα σας δώσουν ένα μείγμα προβιοτικών και προβιοτικών και υπάρχουν επιλογές για κάθε γεύμα της ημέρας:
Πρωϊνό
Προσθέστε λίγες φέτες μπανάνας σε ένα μπολ με γιαούρτι. Πολλά γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά και οι μπανάνες είναι πρεβιοτική τροφή.
Γεύμα
Βάλτε μερικές φέτες κοτόπουλου σχάρας σε ένα ψωμάκι ολικής και συμπληρώστε λίγο ξινολάχανο. Θα πάρετε τα πρεβιοτικά σας από τα δημητριακά ολικής και τα προβιοτικά από το ξινολάχανο.
Σνακ
Επιλέξτε σπιτικά crackers από δημητριακά ολικής άλεσης, με μια φέτα τυρί όπως το gouda, το οποίο περιέχει συχνά προβιοτικά (ελέγξτε την ετικέτα στη συσκευασία).
Δείπνο
Τσιμπήστε λίγα edamame, καθώς αυτά τα φασόλια σόγιας αποτελούν πρεβιοτικό φαγητό. Απολαύστε κάποια σούπα με miso, η οποία μπορεί να προσφέρει προβιοτικά. Εναλλακτικά, μαγειρέψτε ένα πιάτο με την πρωτεΐνη της επιλογής σας (όπως το tofu ή οι γαρίδες) μαζί με κρεμμύδια, σκόρδο και σπαράγγια (λαχανικά που περιέχουν πρεβιοτικά).
Φωτεινή Πουρνάρα