Σχετικα Αφιερωματα

Οι vegans θα μπορούν τώρα πια να πάρουν βιταμίνη Β12 από ένα φυτό

Εάν είστε πωρωμένος χορτοφάγος αλλά έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12, τότε υπάρχει μια καλή είδηση ​​για σας, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν επαναστατικό τρόπο για να αυξήσουν τα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο κοινό κάρδαμο, εμποδίζοντας έτσι την ανεπάρκεια του σημαντικού αυτού θρεπτικού συστατικού.

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο που συνεργάστηκαν με παιδιά σε ένα σχολικό πρόγραμμα υποστηρίζουν ότι η νέα τους ανακάλυψη θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης Β12 σε ορισμένα φυτά, κάτι που σημαίνει πληρέστερη διατροφικά  δίαιτα για τους ανθρώπους που ακολουθούν χορτοφαγικές και vegan διατροφές.

Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, αποτελεί βασική διατροφική συνιστώσα για τον άνθρωπο, ωστόσο όσοι είναι χορτοφάγοι ή vegan είναι επιρρεπείς σε έλλειψη Β12, καθώς τα φυτά ούτε συνθέτουν αλλά και ούτε χρειάζονται τη θρεπτική αυτή ουσία για να αναπτυχθούν. Δεδομένου ότι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 προέρχονται από ζωικά προϊόντα όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα πουλερικά, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι μόνες αξιόπιστες πηγές Β12 προέρχονται από εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.

Πρόσφατα όμως,  ερευνητές ανακάλυψαν μια μέθοδο ενίσχυσης των επιπέδων βιταμίνης Β12 σε ορισμένα φυτά, τροποποιώντας τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά τρέφονται. Με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Warren από το πανεπιστήμιο του Kent, η ομάδα των επιστημόνων συνεργάστηκε με δασκάλους και μαθητές ενός τοπικού σχολείου για να ανιχνεύσει και να μετρήσει τη ποσότητα της B12 στο κηπευτικό κάρδαμο. Τα παιδιά του σχολείου καλλιέργησαν κάρδαμο το οποίο είχε αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης Β12. Μετά από επτά ημέρες, τα φύλλα από τα φυτά αφαιρέθηκαν, πλύθηκαν και αναλύθηκαν. Σύμφωνα με τον Warren και τους συναδέλφους του, παρατήρησαν ότι τα φυτά απορροφούσαν την κομπαλαμίνη από το θρεπτικό μέσο και την αποθήκευαν στα φύλλα τους.

Φωσφορίζον κάρδαμο

Για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αρχικά ευρήματα, η ομάδα δημιούργησε έναν τύπο βιταμίνης Β12 που εκπέμπει φως φθορισμού όταν ενεργοποιείται από ένα λέιζερ. Η φθορίζουσα βιταμίνη Β12 τροφοδοτήθηκε στα φυτά, όπου βρέθηκε ότι συσσωρεύεται μέσα σε ένα εξειδικευμένο τμήμα του κυτταρικού φύλλου που ονομάζεται χυμοτόπιο (vacuole), αποδεικνύοντας έτσι ότι ορισμένα φυτά μπορούν να απορροφήσουν και να μεταφέρουν την κομπαλαμίνη.

Επιπλέον, η ποσότητα βιταμίνης Β12 που απορροφήθηκε από το κάρδαμο εξαρτήθηκε από την ποσότητα που υπήρχε στο θρεπτικό μέσο, ανέφεραν οι συγγραφείς. Ο Warren και η ομάδα του σημείωσαν ότι η βιταμίνη Β12 κατέχει μοναδική θέση μεταξύ των βιταμινών επειδή παράγεται μόνο από συγκεκριμένα βακτήρια και ως εκ τούτου, πρέπει να υποβληθεί σε ένα «ταξίδι» για να φτάσει σε πολύπλοκους πολυκυτταρικούς οργανισμούς. Ακολουθώντας αυτό το «ταξίδι» και την απορρόφηση των βιταμινών από το κάρδαμο, η ομάδα ελπίζει ότι μπορεί παράλληλα να αρχίσει να καταλαβαίνει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Παγκόσμιες επιπτώσεις

Το συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να ληφθεί και να αποθηκευτεί από ορισμένα φυτά είναι ένα σημαντικό εύρημα με παγκόσμιες επιπτώσεις, δηλώνουν οι ερευνητές. Ο Warren και η ομάδα του αναφέρουν ότι η ανακάλυψη «μπορεί να είναι σημαντική ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της παγκόσμιας πρόκλησης για μια ολοκληρωμένη χορτοφαγική διατροφή με θρεπτικά συστατικά, μια πολύτιμη εξέλιξη καθώς ο κόσμος απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το κρέας λόγω της πληθυσμιακής αύξησης».

Πρόσθεσαν επίσης ότι τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 φυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διατροφικών ελλείψεων σε χώρες όπως η Ινδία, οι οποίες έχουν υψηλό ποσοστό χορτοφάγων και, ταυτόχρονα, υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Chemical Biology.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: