Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Υπάρχει συσχέτιση του καρκίνου του μαστού, της παχυσαρκίας και της έλλειψης βιταμίνης D;

Ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία και υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή του όπως η γενετική και η  παχυσαρκία, μια νέα μελέτη βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με το ρόλο της βιταμίνης D στον καρκίνο του μαστού δεν ήταν απολύτως καθοριστική, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ακόμη κομμάτι του puzzle.

Διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να κάνει το σώμα πιο ανθεκτικό στον καρκίνο του μαστού, ενώ η ανεπάρκειά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυτή τη μάστιγα, ειδικά σε γυναίκες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συνηθέστερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως και η North American Menopause Society (NAMS ) διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D καθώς και υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας κατά τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Η βιταμίνη D θεωρείται ως η βιταμίνη του ήλιου λόγω του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που απορροφά το σώμα προέρχεται από τις ακτίνες του ήλιου. Μόλις απορροφηθεί από το σώμα, το βοηθά να απορροφήσει στη συνέχεια και να χρησιμοποιήσει σωστά το ασβέστιο, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει υγιή οστά. Ωστόσο, η νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού καθώς και στην αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης. Μεταξύ των γυναικών, ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο ο πιο συνηθισμένος καρκίνος, αλλά είναι επίσης ο καρκίνος με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η γενετική, η παχυσαρκία και η όψιμη εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο του Sao Paulo στη Βραζιλία ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 627 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών της Βραζιλίας ηλικίας 45-75 ετών. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:  209 από αυτές διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού ενώ 418 ήταν υγιείς. Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, μαζί με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, κατά τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D σε σύγκριση με γυναίκες της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν καρκίνο.

"Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού" δήλωσε η Δρ. JoAnn Pinkerton, Εκτελεστική Διευθύντρια της NAMS.  Η έρευνα υπογραμμίζει ότι με την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D υπάρχει όχι μόνο προστασία από τον καρκίνο του μαστού αλλά και πιθανή μείωση του ποσοστού θνησιμότητας. "Η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στον έλεγχο των κυττάρων του καρκίνου του μαστού ή στη διακοπή της ανάπτυξής τους. Η πρόσληψή της προέρχεται από την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως, από συμπληρώματα ή από τροφές πλούσιες σε αυτή ", προτείνει η Δρ. Pinkerton.

Εκτός από το να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στον ήλιο (10-15 λεπτά ημερησίως), μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D όπως τυρί, λιπαρά ψάρια, κρόκο αυγού, μανιτάρια και νωπό γάλα. "Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που τρέφονται με πολλά λιπαρά είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Είναι επίσης πιο πιθανό να αποθηκεύουν ανενεργό βιταμίνη D στα λιποκύτταρά τους, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα στο αίμα. Ακόμα κι αν οι υπέρβαρες γυναίκες πάρουν όσο μπορούν περισσότερη βιταμίνη D από τον ήλιο, τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα, τα επίπεδα στο αίμα τους θα τείνουν να είναι χαμηλότερα", ανέφερε η Pinkerton.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της ΝΑΜS Menopause

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: