Σχετικα Αφιερωματα

Η απαραίτητη για το δέρμα μας Βιταμίνη Α

Η φροντίδα του δέρματός μας, του μεγαλύτερου οργάνου του σώματός μας, πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος του διατροφικού μας προγράμματος. Η βιταμίνη Α αποτελεί μια βασική βιταμίνη που η πρόσληψή της, είτε μέσω της καθημερινής μας δίαιτας είτε σε προϊόντα φροντίδας, μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τη βέλτιστη υγεία του δέρματος.

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων υγείας, της εμφάνισης και της λειτουργίας του δέρματος. Η κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και η χρήση τοπικών προϊόντων που περιέχουν βιταμίνες μπορεί να είναι επωφελής. Εκτός από την ενίσχυση της εμφάνισης του δέρματος, οι βιταμίνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση μιας ποικιλίας δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, η ψωρίαση και οι επιπτώσεις της φωτογήρανσης.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, η βιταμίνη Α είναι μια ομάδα ενώσεων που περιλαμβάνει τις ενεργές μορφές της (ρετιναλδεύδη, ρετινόλη και ρετινοϊκό οξύ) και άλλα καροτενοειδή προβιταμίνης Α, όπως το β-καροτένιο. Το βήτα-καροτένιο και τα άλλα καροτενοειδή είναι η μορφή της βιταμίνης Α που λαμβάνουμε απευθείας από τα φυτικά τρόφιμα που τρώμε. Οι προ-σχηματισμένες ή ενεργές μορφές βρίσκονται στις ζωικής προέλευσης τροφές. Στον οργανισμό, η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α υπό μορφή ρετινόλης.

Τι συμβαίνει όταν τροφοδοτείτε το σώμα σας με βιταμίνη Α:

  • Το προστατεύει από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης.  Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης βιταμίνης Α προέρχεται από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτένιο και καροτενοειδή προβιταμίνης Α, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Όχι μόνο καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το κολλαγόνο και συμβάλλουν στη δημιουργία λεπτών γραμμών, ρυτίδων και χαλαρής επιδερμίδας,  αλλά παράλληλα, μειώνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, προσφέροντας  ένα είδος φυσικής προστασίας από την ερυθρότητα και το χρωματισμό που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Ενθαρρύνει την υγιεινή παραγωγή δερματικών κυττάρων. Η βιταμίνη Α διεγείρει επίσης τους ινοβλάστες - τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη ιστών που διατηρούν το δέρμα σφιχτό και υγιές - στα βαθιά στρώματα της επιδερμίδας.
  • Προστατεύει από τις λοιμώξεις. Το δέρμα είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα βακτήρια, τους ρύπους και τις λοιμώξεις. Προωθώντας την κυτταρική παραγωγή, η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ενίσχυση αυτού του φραγμού, προστατεύοντας την επιδερμίδα.
  • Φροντίζει την ανάπτυξη των μαλλιών. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, οι θύλακες των τριχών αδυνατίζουν και ξηραίνονται, γεγονός που οδηγεί στην αραίωση και πτώση των μαλλιών. Με το να εξασφαλίζετε ότι τρώτε αρκετά πλούσια σε βιταμίνη Α τρόφιμα, διατηρείτε το τριχωτό του κεφαλιού σας ενυδατωμένο και του προσφέρετε την απαραίτητη θρέψη κάτι που συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιούς και ισχυρής μακριάς τρίχας.

Τι συμβαίνει όταν εφαρμόζετε τοπικά τη βιταμίνη Α:

  • Λειαίνει τις ρυτίδες. Η βιταμίνη Α με τη μορφή ρετινόλης αλλά και το ρετινοϊκό οξύ που χρησιμοποιούνται σε κρέμες και σκευάσματα για τοπική χρήση αποδεικνύεται ότι καταπολεμούν τις ρυτίδες και πολλοί δερματολόγοι την συνιστούν. Έρευνες έδειξαν ότι αυτά τα συστατικά είναι ικανά να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Τα ρετινοειδή ενεργοποιούν τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία νέου κολλαγόνου, ενισχύοντας το δέρμα και γεμίζοντας λεπτές γραμμές κάτω από την επιφάνεια, ώστε το δέρμα να φαίνεται πιο ομαλό και υγιές.
  • Εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος και προσφέρουν λάμψη. Οι κρέμες της βιταμίνης Α μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των καφέ κηλίδων που προκαλούνται από τον ήλιο και στην ενίσχυση της λάμψης του δέρματος με δύο τρόπους: Πρώτον, αυξάνοντας και εξομαλύνοντας την παραγωγή των κυττάρων του δέρματος, που βοηθά στην απομάκρυνση των χρωματισμένων, τραυματισμένων και τραχιών επιφανειακά κυττάρων, επιτρέποντας έτσι την αντανάκλαση του φωτός στην επιδερμίδα πιο ομοιόμορφα. Δεύτερον, τα ρετινοειδή μπορούν να μπλοκάρουν ένα ένζυμο που απαιτείται για την παραγωγή μελανίνης, συμβάλλοντας περαιτέρω στην επίτευξη μιας ομοιόμορφης, λαμπερής επιδερμίδας.
  • Καταπολεμά την ακμή. Τα σπυράκια σχηματίζονται όταν οι πόροι φράσσονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος, βακτήρια και λιπαρές ουσίες παρέχοντας το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για το Propionibacterium acnes, ένα κοινό βακτήριο υπεύθυνο για το πρόβλημα της ακμής. Οι κρέμες βιταμίνης Α διεγείρουν την κυτταρική αναπαραγωγή, η ίδια διαδικασία συμβαίνει μέσα στους ίδιους τους πόρους, συμβάλλοντας έτσι στην επιβράδυνση της παραγωγής λίπους και διατηρώντας τους πόρους καθαρούς.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: