Ψωμί με ανθοκυανίνες κατάλληλο για διαβητικούς

Μια συνταγή για ψωμί που θα μπορούσε να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγξουν τη γλυκόζη στο αίμα τους, δημιούργησαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Το ψωμί, που εμπλουτίστηκε με ανθοκυανίνες, χωνεύεται πιο αργά από το κανονικό ψωμί και έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Οι ανθοκυανίνες είναι οι φυσικές χρωστικές ουσίες πολλών τροφών, όπως των μούρων και της γλυκοπατάτας και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες τις άντλησαν από το μαύρο ρύζι. Φημίζονται για τις πολλές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες αλλά παρόλα αυτά δεν έχουν ευρέως χρησιμοποιηθεί μέσα σε τροφές. 

Οι επιστήμονες θέλησαν να τις συνδυάσουν με το ψωμί για να δουν κατά πόσο θα επηρεαστούν οι διαδικασίες της χώνεψης. Να σημειωθεί, πως πολλά ψωμιά περιέχουν άμυλο κάτι που τα καθιστά απαγορευτικά για κατανάλωση από διαβητικούς. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως ο ρυθμός χώνεψης του ψωμιού έπεσε κατά 12.8% με 1% ποσοστό ανθοκυανίνης ενώ με ποσοστό 4%, ο ρυθμός χώνεψης έπεσε στο 20,5. 

Η μείωση του ρυθμού χώνεψης σύμφωνα με τους επιστήμονες οδηγεί σε χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και πιο αργή απορρόφηση των υδατανθράκων του ψωμιού. Αυτό σημαίνει χαμηλότερη ζήτηση για ινσουλίνη γεγονός που βελτιώνει κατά πολύ τη ζωή των διαβητικών. 

Οι επιστήμονες ανέφεραν τέλος, πως θα συνεχίσουν τις έρευνες με σκοπό να παρουσιάσουν και άλλα αποτελέσματα και να φέρουν τις βιομηχανίες τροφίμων πιο κοντά στη δημιουργία εμπλουτισμένων τροφίμων, ιδανικών και για διαβητικούς.

Όροι: 
Κατηγοριες: