Σχετικα Αφιερωματα

Ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης Β7 ή βιοτίνης

Η βιταμίνη Β7, γνωστή και ως βιοτίνη δρα καταλυτικά σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του σώματος και αποτελεί πραγματικό ελιξίριο ενέργειας. Μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια, εξασφαλίζοντας παράλληλα την καλή λειτουργία του συκωτιού, του νευρικού συστήματος, της όρασης, την ενδυνάμωση και ενυδάτωση των μαλλιών  και του δέρματος. Επειδή είναι υδροδιαλυτή, ο οργανισμός χρειάζεται να την αναπληρώνει. Η έλλειψή της προκαλεί διαταραχές στην υγεία.

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Η βιοτίνη είναι ένα θρεπτικό στοιχείο που βρίσκεται μεταξύ άλλων στα αυγά, το ψάρι, το συκώτι, τα αβοκάντο, τα μούρα, τα μανιτάρια, το τυρί, το ψωμί ολικής άλεσης και το κουνουπίδι. Αυξημένη έλλειψη βιοτίνης μπορεί να παρουσιαστεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης  καθώς και σε άτομα με εντερικά προβλήματα δυσαπορρόφησης , όπως η νόσος του Chron, το σύνδρομο εντερικής διαπερατότητας ή η κοιλιοκάκη. Επίσης όσοι κάνουν μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών ή αντισπασμωδικών φαρμάκων. Τα συμπτώματα που μπορούν να παρατηρηθούν είναι η χρόνια κούραση και έλλειψη ενέργειας, τα αδύναμα νύχια και η τριχόπτωση, δυσκολία στην πέψη, ξηρότητα  και ερεθισμοί της επιδερμίδας, μυοσκελετικοί πόνοι και κράμπες, μυρμήγκιασμα στα άκρα, απότομες αλλαγές της διάθεσης ή νευρικές βλάβες. 

Η επαρκής λήψη βιοτίνης παρέχει καθημερινή υποστήριξη των σωματικών μας λειτουργιών,  δυναμώνει και διατηρεί υγιή τα μαλλιά, τα νύχια και την επιδερμίδα μας. Δρα επίσης προστατευτικά κατά των μολύνσεων και της ακμής και ενυδατώνει σε βάθος. Πολλές βιομηχανίες καλλυντικών την έχουν ενσωματώσει στα προϊόντα τους. Βοηθά τον μεταβολισμό, διασπώντας τους υδατάνθρακες ώστε να κυκλοφορήσουν ευκολότερα στο σώμα ως ενέργεια. Επιβλέπει όλες τις μεταβολικές λειτουργίες ιδιαίτερα όσες σχετίζονται με τον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα επειδή ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον μειώνει  την πίεση όσων πάσχουν από διαβήτη και διαβητική περιφερειακή νευροπάθεια και προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία. Η βιοτίνη θωρακίζει την καρδιά και αποτρέπει τις φλεγμονές, τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την αρτηριοσκλήρωση. Δρα ευεργετικά, αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη, διεγείροντας την δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών και μεταφέροντας τα νευρικά σήματα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνεργάζονται για την καταπολέμηση της άνιας και του Αλτσχάϊμερ. Η συμβολή της είναι επίσης σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του θυροειδούς όπως και για την προστασία και την ανάπτυξη των μυών και των ιστών, αποκαθιστώντας την συνοχή τους.

Πιθανές παρενέργειες όσον αφορά την τοξικότητα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, δεν έχουν αναφερθεί. Θα πρέπει όμως να παίρνουμε υπόψη μας την αλληλεπίδραση με άλλες βιταμίνες όταν υπερβαίνεται η συνιστώμενη δόση. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι τα 30 μg. Η θεραπευτική δοσολογία ποικίλλει από 100-300 μg.

Όροι: 
Κατηγοριες: