Ψευδάργυρος: Χρησιμότητα και πηγές

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος στον οργανισμό σε πολύ μικρές ποσότητες, πράγμα που τον κατατάσσει ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά (ιχνοστοιχεία). Είναι το μέταλλο με την υψηλότερη συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα αμέσως μετά τον σίδηρο.

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες, ενώ βοηθά στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων. Συμμετέχει επίσης στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και επιπλέον έχει πρωτεύουσα σημασία για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τέλος, το νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

Καλές διαιτητικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα υψηλά σε πρωτεΐνη τρόφιμα, όπως το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, καθώς και το αρνί. Τα ψάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου, ενώ τα πουλερικά έχουν ικανοποιητική περιεκτικότητα, με τη συγκέντρωση να είναι υψηλότερη στις σκουρόχρωμες περιοχές της σάρκας σε σύγκριση με τις πιο ανοιχτόχρωμες. Περιέχεται επίσης στα φιστίκια, το φυστικοβούτυρο και σε μικρές ποσότητες στα όσπρια. Παρότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν ψευδάργυρο, η βιοδιαθεσιμότητά του δεν είναι υψηλή, δηλαδή δεν απορροφάται και δεν χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σε ικανοποιητικό ποσοστό.

Η έλλειψη ψευδαργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό παρουσιάζεται σπάνια και επιφέρει συμπτώματα όπως, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, η απώλεια όρεξης, η αδυναμία γρήγορης επούλωσης τραυμάτων, η απώλεια μαλλιών, οι διαταραχές στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, ο υπογοναδισμός στους άνδρες, οι συχνές λοιμώξεις, τα δερματικά προβλήματα, η αδυναμία όρασης στο σκοτάδι. Συμπτώματα υπάρχουν όμως και σε περιπτώσεις πολύ αυξημένης πρόσληψης ψευδαργύρου (μέσω συμπληρώματος διατροφής) και περιλαμβάνουν κυρίως γαστρεντερικές ενοχλήσεις με διάρροια και έμετο.

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ψάρι, με κατανάλωση κόκκινου κρέατος 2 φορές την εβδομάδα και πουλερικών 2 φορές την εβδομάδα, αρκεί συνήθως για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ψευδάργυρο.

Όροι: 
Κατηγοριες: