Πόση βιταμίνης D χρειαζόμαστε;

Νέα όρια θέτει ο διεθνής οργανισμός τροφίμων, για την πρόσληψη της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού σε συνδυασμό με τροφές που περιέχουν ασβέστιο βοηθούν στην απορρόφηση του,  ωστόσο παρουσιάζονται περιστατικά τοξικότητας από υπερβολική λήψη της. 

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Υπάρχει σε πολύ λίγα τρόφιμα, ενώ  στη χώρα μας η κύρια πηγή είναι ο ήλιος. Στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου γίνεται από λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός , η σαρδέλα και το σκουμπρί. Στη Ευρώπη, μερικές χώρες εμπλουτίζουν τη μαργαρίνη με και ορισμένα προϊόντα δημητριακών με διάφορα είδη βιταμινών.   

Μερικά συμπτώματα της τοξικότητας αυτής είναι τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, που προκαλείται από την αυξημένη εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, με απώλεια οστού και σχηματισμό πετρών στα νεφρά. επίσης είναι γνωστό ότι αποτελεί αιτία της υψηλής πίεσης του αίματος. 

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα της τοξικότητας της βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνουν ανορεξία, ναυτία και έμετο. Αυτά τα συμπτώματα συχνά ακολουθούνται από συχνοουρία, έντονη δίψα, αδυναμία, νευρικότητα, κνησμός (φαγούρα), και τελικά νεφρική ανεπάρκεια. 

Άλλες μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας εξαιτίας της ασβεστοποίησης των αγγείων.  Έτσι τα όρια προσδιορίστηκαν εκ νέου από τον διεθνή οργανισμό τροφίμων.
Οι ποσότητες, που χρειαζόμαστε διαφέρει από ηλικία σε ηλικία και από οργανισμό σε οργανισμό. Συγκεκριμένα όπως αυτά προσδιορίστηκαν από τον διεθνή οργανισμό τροφίμων  ανά ηλικία η  ημερήσια κατανάλωση είναι   για τους ενήλικες και τα παιδιά από 1 έτους μέχρι 17 ετών 15μg/ημέρα  ενώ για τα βρέφη 1 μήνα έως 11 μηνών τα 10μg/ημέρα. Για τις θηλάζουσες ή τις εγκυμονούσες η ημερήσια κατανάλωση δεν διαφέρει από αυτή των ενηλίκων 15μg/ημέρα μιας και στις εγκυμονούσες η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει ενοχοποιηθεί για προεκλαμψία.  

Φρένο στα διάφορα σκευάσματα βιταμινών τα οποία συνιστούν μεγαλύτερες δοσολογίες από αυτή του διεθνή οργανισμού τροφίμων. Γενικότερα,  η κατανάλωση των βιταμινών πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό και χωρίς την απαραίτητη πληροφόρηση να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες.

Όροι: 
Κατηγοριες: