Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή αδένα

Το ιώδιο (Ι2) είναι ένα ιχνοστοιχείο πολύ σημαντικό για την λειτουργία του οργανισμού, απαραίτητο για τη βιοσύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών (της θυροξίνης Τ4 και της τριιωδοθυρονίνης Τ3). Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη και τη λειτουργία του μεταβολισμού καθ' όλη την διάρκεια της ζωής.

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Συμμετέχει στην ενεργοποίηση των μυών και των κυττάρων του νευρικού συστήματος και επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη πνευματική αντίδραση, έλλειψη ενεργητικότητας και αύξηση βάρους.

Η ημερήσια λήψη ιωδίου τοποθετείται στα 150 mg. Η διατροφή συμπληρώνεται από την ενίσχυση του μαγειρικού αλατιού με ιώδιο. Το φυσικό ιώδιο το παίρνουμε από τα ψάρια, τα φύκια, το ιωδιούχο αλάτι, το μουρουνέλαιο, τα θαλασσινά, τους ηλιόσπορους, τα φιστίκια, το συκώτι, τα λαχανικά. 

Επίσης ιώδιο μπορεί να περιέχουν κάποιες χρωστικές που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (λ.χ. η ερυθροσίνη), κάποια αντισηπτικά (όπως το Povidone Iodine, που μπορεί να απορροφηθεί μέσω του δέρματος) καθώς επίσης και κάποια σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται στην Ακτινολογία και φαρμακευτικά σκευάσματα (λ.χ. η αμιωδαρόνη).

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: