Το Κάλιο στην διατροφή μας
Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, απαραίτητο για την σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος. Μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών.
Περίπου το 95% του καλίου στο σώμα αποθηκεύεται κυρίως στο ενδοκυττάριο τμήμα, ενώ άλλοι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το χλώριο, στο εξωκυττάριο. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου είναι δυνητικά ευεργετική για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν διαταραχή στη διαχείριση του καλίου από τα νεφρά, για την πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης αίματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δεν υπάρχει RDA (προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη) για το κάλιο. Μια επαρκής ημερήσια ποσότητα καλίου για τους ενήλικες είναι 4.700 mg / ημέρα.
Το κάλιο έχει σημαντικό ρόλο σε όλο το σώμα και συμμετέχει στις ίδιες λειτουργίες με το νάτριο, αλλά με έναν συμπληρωματικό ρόλο, και η ισορροπία μεταξύ των δύο στοιχείων είναι σημαντική. Υπάρχει φυσικά στα περισσότερα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές τα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι, πλούσιες πηγές καλίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), οι πατάτες, οι τομάτες, τα μανιτάρια, οι ψημένες γλυκοπατάτες, τα φρούτα (σταφύλια, βατόμουρα, βερίκοκα, μπανάνες, πορτοκάλια). Επίσης καλές πηγές καλίου είναι το κρέας (όπως το κοτόπουλο), κάποια ψάρια (σολομός, τόνος), το γάλα, το γιαούρτι, οι φακές και τα φασόλια.
Η υποκαλιαιμία είναι μια κατάσταση αρκετά επικίνδυνη και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα από τον θεράποντα ιατρό. Προκαλεί συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, ευερεθιστικότητα, κούραση, έλλειψη ενέργειας, κράμπες, στομαχικές και καρδιακές διαταραχές.
Καταστάσεις που συνδέονται με υψηλά επίπεδα καλίου είναι πέρα από την υπερβολική πρόσληψη μέσα από τη διατροφή, η οξεία και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο υποαλδοστερονισμός και ο ψευδουποαλδοστερονισμός, διάφορες λοιμώξεις, έντονη κατάσταση αφυδάτωσης, η νόσος του Addison.