Ο σπιτικός ζωμός κρέατος είναι ωφέλιμος

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα σπιτικό ζωμό, θεμελιώδες συστατικό της καλής κουζίνας το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τους ζωμούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Πρόκειται για ένα τρόφιμο εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθάει πολλαπλώς τον οργανισμό μας, είναι και ιδιαίτερα οικονομικό στην παρασκευή του και χρησιμοποιείται σε όλο τον πλανήτη από τα αρχαία χρόνια.

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022
Οι επιστήμονες επικυρώνουν την καλή άποψη που επικρατούσε ανέκαθεν για τον σπιτικό ζωμό. Και παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα αφιερωμένη στο ζωμό από κόκκαλα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία τροφή πλούσια σε ανόργανα άλατα σε μορφή την οποία το σώμα είναι σε θέση να απορροφήσει εύκολα - όχι μόνο ασβέστιο που είναι το προφανές, αλλά και μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο, θείο και ιχνοστοιχεία. Περιέχει το υλικό από τους χόνδρους και τους τένοντες, δηλαδή στοιχεία όπως η γλυκοζαμίνη και η  χονδροϊτίνη, τα οποία πλέον πωλούνται ως ακριβά συμπληρώματα διατροφής για την αρθρίτιδα και τους πόνους στις αρθρώσεις. Πιο αναλυτικά, ο ζωμός από κόκκαλα:
 

Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία 

Ο ζωμός των οστών είναι μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή και την ενίσχυση του σκελετικού συστήματος, ειδικά για εκείνους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά και δεν τρώνε αρκετά φυλλώδη πράσινα. Έχει, επίσης, μαγνήσιο, και όπως γνωρίζουμε, η σύγχρονη διατροφή είναι πολύ φτωχή σε αυτό. Θείο, κάλιο και νάτριο βρίσκονται επίσης σε μικρές ποσότητες σε ζωμούς οστών. 
 

Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των πόνων στις αρθρώσεις 

Ο ζωμός των οστών, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι πλούσιος σε ανόργανα άλατα και  περιέχει επίσης γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη που βοηθούν στην άμβλυνση των επιβλαβών επιπτώσεων της αρθρίτιδας και των πόνων από τις αρθρώσεις. Αντί να ξοδέψετε μια μικρή περιουσία για τα συμπληρώματα, ενσωματώστε περισσότερο ζωμό των οστών στην καθημερινή διατροφή σας.
 

Ενισχύει το πεπτικό σύστημα 

Βοηθά το στομάχι να διαλύσει τα λαχανικά, τα κρέατα και τα όσπρια. Οι ζωμοί οστών έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, όπως κολίτιδα, και η νόσος του Crohn Επιπλέον, η παρούσα στους ζωμούς οστών ζελατίνη, βοηθά στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με έλκη. Περιέχει επίσης προλίνη, ένα αμινοξύ που είναι σημαντικός πρόδρομος στο σχηματισμό του κολλαγόνου.
 

Είναι πλούσια πηγή αμινοξέων

Ιδιαίτερα στα εξής αμινοξέα: αργινίνη, γλυκίνη και προλίνη. Η γλυκίνη υποστηρίζει τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος και χρησιμοποιείται στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Η γλυκίνη είναι επίσης σημαντική στην  πέψη και την έκκριση των γαστρικών υγρών και βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και της φλεγμονής. Η προλίνη, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C, είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία του δέρματος.
 

Είναι εξαιρετικός για τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα

Είναι πλούσια πηγή σε ζελατίνη και κολλαγόνο. Οι ζωμοί οστών προάγουν την υγεία του συνδετικού ιστού στο σώμα και να μπορέσει να κρατήσει τα μαλλιά και τα νύχια δυνατά και υγιή. Επιστήμονες  όπως η Δρ Kate Shanahan προτείνουν επίσης και το ζωμό των οστών για να βοηθήσει στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Σύμφωνα με την ίδια, "οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο κολλαγόνο μέσω της διατροφής τους είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κυτταρίτιδα στο λιπώδη ιστό τους."
 

Άλλες χρήσεις του ζωμού οστών

Εκτός από τα παραπάνω, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι ζωμοί οστών έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Σχεδόν όλες οι παραδοσιακές κοινωνίες έβραζαν οστά ζώων για να κάνουν ζωμό. Ο ζωμός έχει μια πλούσια, βαθιά, πολύπλοκη γεύση, αλλά η χρήση του είναι εξαιρετικά ποικίλη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ζωμό με πολλούς τρόπους μερικοί από τους οποίους αναφέρονται στη συνέχεια:
 
  • Ως βάση για σούπες, κρέμες και πουρέδες.
  • Ως ενισχυτικό γεύσης για σάλτσες.
  • Ως μαρινάρα για κρέατα και λαχανικά.
  • Ως υλικό για να σβήσουμε την κατσαρόλα ή το τηγάνι και μετά να σοτάρουμε.
  • Ως πρόσθετο για να ζεστάνουμε το φαγητό.

Οδηγίες για παρασκευή σπιτικού ζωμού κρέατος:
 

Συστατικά
4 λίτρα νερού
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) μηλόξυδο
1-2 κιλά οστών  ζώων
Αλάτι και πιπέρι, για γεύση
Εκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αφήστε τα να πάρουν μία βράση. Μειώστε τους βαθμούς και αφήστε να σιγοβράσει το μείγμα για 12-24 ώρες. Αφήστε το ζωμό να κρυώσει. Σουρώστε σε ένα μεγάλο δοχείο και αφαιρέστε τα στερεά.
Προκειμένου να γίνει η πιο θρεπτικός ο ζωμός, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία των οστών - μυελού των οστών, ουρά βοδιού, τις αρθρώσεις και τα πόδια. Μπορείτε ακόμη και να αναμίξετε και να ταιριάξετε τα οστά στην ίδια παρτίδα. Προσθέτοντας ξίδι είναι  βοηθάτε να τραβήξει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τα οστά για να μείνουν στο νερό, το οποίο είναι τελικά αυτό που θα καταναλωθεί.
Όροι: 
Κατηγοριες: