Σχετικα Αφιερωματα

Τα αυγά ανεβάζουν την χοληστερίνη ή μήπως όχι;

Κυκλοφορεί χρόνια ως ένας ακόμη διατροφικός μύθος. Όμως, είναι αλήθεια πως τα αυγά ανεβάζουν την χοληστερίνη; Το έχετε ακούσει σίγουρα να λέγεται, όμως διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Χρήστος Ντέλλος, διευθυντής του Καρδιολογικού τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά και Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρουν πως η συσχέτιση της κατανάλωσης αυγών με την υψηλή χοληστερίνη είναι εντελώς αβάσιμη. 

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022

Αβάσιμες μελέτες

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η αρχική μελέτη που συνέδεε την κατανάλωση αυγών με υψηλή χοληστερίνη, ήταν ανεπαρκής, ελλιπής και αβάσιμη αλλά παρόλα αυτά, δημιούργησε έναν τεράστιο διατροφικό μύθο που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου.

Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν το διατροφικό αυτό μύθο, έκαναν μια αναδρομική μελέτη δεδομένων 1.262 ασθενών με ήδη εγκατεστημένη αγγειακή νόσο και διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν περισσότερους από δύο κρόκους αυγών την εβδομάδα, είχαν μικρή αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση της επιφάνειας της αθηρωματικής τους πλάκας στις καρωτίδες σε εξέταση με υπερήχους.
Αυτό το εύρημα ήταν αρκετό για να τονίσουν στο συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση αυγών και ιδιαίτερα των κρόκων πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου». Ωστόσο, αυτό που παρέλειψαν να πουν είναι πως για τη δημιουργία καρδιαγγειακής νόσου, δεν παίζει ρόλο μόνο η κατανάλωση αυγών αλλά και μια σειρά από άλλες παραμέτρους που σχετίζονται και με την υπόλοιπη διατροφή των ατόμων αλλά και με τον τρόπο ζωής τους. 

Διατροφικός θησαυρός το αυγό

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο περιεχόμενο του κρόκου ενός αυγού που αποτελεί έναν μοναδικό διατροφικό θησαυρό. Πέρα από χοληστερίνη περιέχει όπως λεκιθίνη, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία, πλήθος βιταμινών, ω-3 λιπαρά και το βασικότερο είναι πως περιέχει μόνο 80 θερμίδες. 

Έτσι λοιπόν, καταρρίπτοντας τον πιο διαδεδομένο διατροφικό μύθο, οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο τρόμος της χοληστερίνης έχει στερήσει από πολλούς την πιο υγιεινή τροφή που θα μπορούσαν να καταναλώσουν άφοβα. Τα τελευταία χρόνια διατροφολόγοι και γιατροί προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές πως αυτός ο φόβος είναι τελείως αστήρικτος και επιζήμιος. Η χοληστερίνη για να ανέβει επικίνδυνα σε έναν οργανισμό δεν εξαρτάται μόνο από την κατανάλωση αυγών αλλά και από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως οι γενικότερες διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης κλπ.

Όροι: 
Κατηγοριες: