Σχετικα Αφιερωματα

Αχιβάδες και Αμμοσωλήνες, γεύση από θάλασσα

Τις αχιβάδες τις βρίσκουμε στις παραλίες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη σε μεγάλη αφθονία. Αυτές όμως που έρχονται στο πιάτο μας είναι πολύ μεγαλύτερες, συνήθως εισαγωγής από Ιταλία, με την ίδια όμως ιδιαίτερη γεύση που τις κάνει ιδανικές για μακαρονάδα. 

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022

Τα 100 γραμμάρια αχιβάδων παρέχουν στον οργανισμό μας 147 θερμίδες, ενώ περιέχουν 2 γραμμάρια λιπίδια, Χοληστερόλη 67 mg, Νάτριο 1.202 mg, Κάλιο 628 mg, Υδατάνθρακες 5 g, Πρωτεΐνες 26 g, Βιταμίνη Α 570 IU, Βιταμίνη C 22,1 mg, Ασβέστιο 92 mg, Σίδηρο 28 mg, Βιταμίνη Β6 0,1 mg, Βιταμίνη Β12 98,9 µg, Μαγνήσιο 18 mg.

Διαβάστε επίσης: Τα κοσμοπολίτικα χτένια

Τις αχνίζουμε για να ανοίξουν με λίγο λάδι, κρασί, σκόρδο και μυρωδικά και τις ανακατεύουμε με τα στραγγισμένα ζυμαρικά μας, που θα πάρουν έτσι όλη τη γεύση του ζωμού τους. Φτιάχνουμε μια ελαφριά σάλτσα με φρέσκια ντομάτα και τις προσθέτουμε προς το τέλος (θέλουν 3'-4' να ανοίξουν) ανακατεύοντας το σύνολο επίσης με ζυμαρικά. Φτιάχνουμε γευστικότατο ριζότο και κριθαρότο με τις κάπως μεγαλύτερες.

Οι αμμοσωλήνες είναι συνηθισμένο όστρακο σε αμμώδεις - σχεδόν λασπώδεις - βυθούς και αλιεύονται κυρίως στην Εύβοια. Είναι αρκετά νόστιμες, χωρίς να διεκδικούν βραβεία γεύσης. Οι πετροσωλήνες είναι συγγενείς τους, κολλημένες σε βράχια του βυθού και είναι νοστιμότερες. Η αλιεία τους απαγορεύεται όμως, καθώς είναι καταστρεπτική και για το όστρακο και για το θαλάσσιο περιβάλλον. 
Τρώγονται πάντα ψημένες. Συνήθως αχνιστές, με λάδι και μυρωδικά και κατόπιν σβήνονται με λεμόνι. Έτσι, απολαμβάνουμε και τον νόστιμο ζωμό τους. Συνηθίζεται να πλαισιώνονται με μουστάρδα που όμως αλλοιώνει την γεύση τους. 

Όροι: 
Κατηγοριες: