Τα πολλαπλά οφέλη από την κατανάλωση των στρειδιών
Τα στρείδια προσφέρουν πολλά διατροφικά οφέλη. Αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών C και Β12 αλλά και ψευδάργυρου, σελήνιου και σιδήρου. Όλα αυτά τα στοιχεία τα καθιστούν μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή τροφής που μπορεί να ενισχύσει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού.
Παράλληλα συνεισφέρουν και σε ένα υγιές οικοσύστημα καθώς φιλτράροντας το νερό, το διατηρούν καθαρό και καλυτερεύουν την ποιότητά του.
Είδη στρειδιών
Υπάρχουν πάνω από 200 είδη στρειδιών στον κόσμο, αλλά μόνο λίγα από αυτά χρησιμοποιούνται ως τροφή. Τα περισσότερα είδη είναι είτε πολύ μικρά για κατανάλωση, είτε αλιεύονται για τα περίεργα κελύφη τους και χρησιμοποιούνται για διακόσμηση. Τα στρείδια είναι μαλάκια με δύο κελύφη που τρέφονται με την άντληση νερού μέσω του οργανισμού τους και με το φιλτράρισμα μικροοργανισμών. Μεγαλώνουν στους θαλάσσιους πυθμένες και προσκολλώνται κατά ομάδες σε σκληρές επιφάνειες ή όστρακα. Τα είδη που τρώγονται συνήθως καλλιεργούνται σε νερά παραθαλάσσιων ελεγχόμενων περιοχών. Καθώς τα στρείδια τρέφονται από το φιλτράρισμα των περιβαλλόντων υδάτων, η γεύση τους ποικίλλει και αντανακλά τις μοναδικές συνθήκες των υδάτων στα οποία ζουν όπως και την εποχή που έγινε η συλλογή τους.
Διατροφική αξία
Τα στρείδια αποτελούν την καλύτερη φυσική πηγή ψευδάργυρου. Το ιχνοστοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για την υγεία του ανδρικού προστάτη όπως και για διάφορα ένζυμα που βοηθούν στην αναπαραγωγή, το ανοσοποιητικό, την ανάπτυξη των κυττάρων και την διανοητική λειτουργία.
Ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο είναι επίσης ιχνοστοιχεία που μας προσφέρει η κατανάλωση στρειδιών όπως και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12, αναγκαία για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τον μεταβολισμό και την συντήρηση του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Τα στρείδια είναι κυρίως πολύ καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών που ενισχύουν τις διανοητικές λειτουργίες και τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αρθρίτιδας, φλεγμονών και καρκίνου.
Προσφέρουν επίσης αντιρυτιδική προστασία και ενισχύσουν την όραση.
Με τις πρωτεΐνες που περιέχουν, συμβάλλουν στην υγεία των οστών, των μυών, του δέρματος αλλά και των κυττάρων.
Έχουν και αντιοξειδωτική δράση λόγω της βιταμίνης C κατά των ελευθέρων ριζών, προφυλάσσοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιταχύνοντας την επούλωση πληγών. Αντίθετα, τα στρείδια περιέχουν χαμηλά λιπαρά και σχετικά μέτρια χοληστερίνη.
Είναι φτωχά σε θερμίδες και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας δίαιτας. 6 μέτρια ωμά στρείδια παρέχουν 47 θερμίδες.
Πως επιλέγω
Όπως με όλα τα όστρακα και τα θαλασσινά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά και την κατανάλωσή τους επιλέγοντας επώνυμους και πιστοποιημένους προμηθευτές. Προτιμήστε εκείνα που είναι εντελώς κλειστά και αν κάποια έχουν ανοίξει, αγγίξτε τα προσεκτικά και, αν κλείσουν αμέσως, σημαίνει ότι είναι ζωντανά. Πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και να είναι αρκετά βαριά δηλαδή να μην έχουν στεγνώσει. Επειδή τα στρείδια καταναλώνονται συνήθως ωµά, είναι απαραίτητο η καλλιέργεια τους να γίνεται σε πολύ καθαρά νερά, υψηλότερης καθαρότητας από αυτή που απαιτείται για κολύμβηση ή ψάρεµα. Τα συχνότερα παθογόνα στα στρείδια είναι ο ιός Norovirus ο οποίος προκαλεί γαστρεντερίτιδα και το βακτήριο Vibrio το οποίο συγγενεύει με αυτό της χολέρας & μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Φωτεινή Πουρνάρα