Απώλεια βάρους: λιγότερες θερμίδες ή μικρότερες μερίδες;
Η εκμάθηση και η επιλογή υγιεινότερων τροφών μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος από το να τρώτε λιγότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn State ανακάλυψαν ότι η εκπαίδευση στον έλεγχο των μερίδων μπορεί να βοήθησε στη μείωση της πρόσληψης τροφής, όχι επειδή οι εκπαιδευόμενοι έτρωγαν μικρότερες μερίδες, αλλά επειδή κατανάλωναν τροφές με λιγότερες θερμίδες. Η μελέτη έδειξε ότι μια αποτελεσματική στρατηγική απώλειας βάρους είναι να τρώμε περισσότερο «υγιεινά» παρά να επιλέγουμε τη μέθοδο των μικρότερων μερίδων.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν έχουν μπροστά τους μεγαλύτερες μερίδες και αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την επιδημία της παχυσαρκίας. Σε ένα διατροφικό περιβάλλον με πλούσιες μερίδες, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές στρατηγικές για να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn είχαν διαπιστώσει σε προηγούμενες μελέτες ότι η εκπαίδευση στον έλεγχο της μερίδας ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο απώλειας βάρους. Η νέα πρόσφατη έρευνά τους στοχεύει να πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και να ανακαλύψει εάν οι γυναίκες που είχαν εκπαιδευτεί στον έλεγχο των μερίδων, ήταν σε θέση –σε σύγκριση με τις ανεκπαίδευτες - να αντισταθούν και να μην φάνε παραπάνω όταν τα μεγέθη των μερίδων αυξάνονταν. Επίσης, στόχος ήταν να ανακαλυφθεί τι επίδραση είχε το σωματικό βάρος στην κατανάλωση τροφής σε αυτή τη δεδομένη κατάσταση.
Για τις ανάγκες της μελέτης προσέλαβαν 34 υπέρβαρες γυναίκες, 29 με φυσιολογικό βάρος και 39 υπέρβαρες γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν στον έλεγχο της μερίδας για απώλεια βάρους. Οι ερευνητές έδωσαν στη συνέχεια σε όλες γεύματα που αποτελούνταν από 7 τρόφιμα με αυξανόμενα μεγέθη μερίδων (100% έως 175% της αρχικής βασικής ποσότητας) σε διάστημα αρκετών εβδομάδων και παρακολούθησαν την πρόσληψη τους. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να επιλέξουν πόσο φαγητό από την μερίδα που τους σέρβιραν θα κατανάλωναν ως γεύμα, όπως και από ποιες τροφές αυτό θα αποτελούνταν.
Όλες έτρωγαν περισσότερο καθώς το μέγεθος των μερίδων αυξανόταν, κάτι που δείχνει ότι η εκπαίδευση στον έλεγχο των μερίδων δεν βοήθησε τις γυναίκες να αντισταθούν στις μεγαλύτερες μερίδες. Ωστόσο, οι εκπαιδευμένες γυναίκες άλλαξαν τη σύνθεση του γεύματός τους για να αντισταθμίσουν τις μεγαλύτερες μερίδες. Επέλεξαν περισσότερα από τα τρόφιμα χαμηλότερης ενεργειακής πυκνότητας, όπως σαλάτες και λιγότερα από τα θερμιδικά υψηλά τρόφιμα. Συνολικά, κατάφεραν να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες από τις μη εκπαιδευμένες γυναίκες. Το βάρος τους δεν σχετίστηκε με το πώς ανταποκρίθηκαν στις μεγαλύτερες μερίδες. Η μελέτη που εμφανίστηκε στο περιοδικό Appetite, δείχνει πόσο ισχυρή είναι η επίδραση του μεγέθους της μερίδας στην κατανάλωση θερμίδων και υποδεικνύει ότι η μείωση της ενεργειακής πυκνότητας είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. "Η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση λιγότερων από τα πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα και περισσότερων θρεπτικών και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες τροφών, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αισθήματος της πείνας, καταναλώνοντας παράλληλα λιγότερες θερμίδες", δήλωσαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Penn State.
Φωτεινή Πουρνάρα