Εάν τα εστιατόρια αναγράφουν στα menu τις θερμίδες για το κάθε πιάτο, μπορεί να παραγγείλουμε λιγότερα

Φαίνεται ότι μπορεί να αρχίσουμε να παραγγέλνουμε πιάτα με λιγότερες θερμίδες, εάν τα εστιατόρια αναφέρουν τις θερμίδες στα menu τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καλύτερη πληροφόρηση οδηγεί σε καλύτερη λήψη αποφάσεων - εκτός από την περίπτωση του … επιδόρπιου.

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Όταν τα εστιατόρια της συγκεκριμένης έρευνας ανέγραψαν στα menu τους τις θερμίδες που περιείχε το κάθε πιάτο που σέρβιραν, οι καταναλωτές μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων από τα ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα. "Πριν ξεκινήσουμε, περίμενα ότι οι άνθρωποι θα μείωναν τις θερμίδες από τα επιδόρπια, αλλά δεν το έκαναν", είπε ο John Cowley από το πανεπιστήμιο του Cornell και κύριος συγγραφέας της έρευνας.  "Σε μια προσπάθεια ερμηνείας αυτού του φαινομένου, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους όταν οι πληροφορίες είναι καινούργιες ή τους προκαλούν έκπληξη", εξήγησε ο Cowley. "Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ήδη υπόψη τους ότι τα επιδόρπια είναι υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και δεν περιόρισαν την πρόσληψή τους, αλλά εκπλήσσονται από τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα ορεκτικά και έτσι μειώνουν τις θερμίδες από αυτά".

"Πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα με πάνω από 5.500 πραγματικούς πελάτες σε εστιατόρια και διαπιστώσαμε ότι οι ετικέτες θερμίδων οδήγησαν τους πελάτες να παραγγείλουν κατά 3% λιγότερες θερμίδες", δήλωσε ο Cawley. Η πτώση ανήλθε σε περίπου 45 λιγότερες θερμίδες που καταναλώθηκαν ανά γεύμα. Οι πελάτες παρήγγειλαν ορεκτικά ή πρώτα πιάτα με λιγότερες θερμίδες αλλά οι παραγγελίες των επιδορπίων και των ποτών παρέμειναν οι ίδιες. Και τα δύο εστιατόρια στη μελέτη βρίσκονταν σε πανεπιστημιούπολη και τα menu με ή χωρίς ετικέτες θερμίδων μοιράστηκαν τυχαία στους πελάτες. Περίπου το 43% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία ήταν τα 34 χρόνια και περίπου τα 2/3 ήταν λευκοί. Τα ορεκτικά περιείχαν 200 έως 910 θερμίδες, τα πρώτα πιάτα περιείχαν 580 έως 1.840 θερμίδες και τα επιδόρπια περιείχαν 420 έως 1.150 θερμίδες. Τα ποτά κυμαίνονται από 100 έως 370 θερμίδες.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά οι άνθρωποι στο δυτικό κόσμο και κυρίως στην Αμερική τρώνε στα εστιατόρια, η μείωση των θερμίδων θα οδηγούσε σε απώλεια βάρους μισού κιλού μέσα σε τρία χρόνια. Oι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι «η απώλεια δεν είναι μεγάλη αλλά είναι επίσης ένα φτηνός τρόπος και θεωρητικά είναι ελκυστικό να επιτρέπεται στους ανθρώπους να παίρνουν μόνοι τους τεκμηριωμένες αποφάσεις". “Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων υποστηρίζει την ύπαρξη ετικετών θερμίδων στα menu  και όσοι εκτέθηκαν σε αυτές τις πληροφορίες  εξέφρασαν ακόμη μεγαλύτερη στήριξη", πρόσθεσε ο Cowley. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν από το National Bureau of  Economic Research, ένα ιδιωτικό ερευνητικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: