Επιλέξτε πρώτα το επιδόρπιο για να εξοικονομήσετε θερμίδες

Το πότε ακριβώς επιλέγουμε το επιδόρπιο που θα φάμε αργότερα έχει σημασία τόσο για τη φυσιολογία όσο και για τη ψυχολογία υποστηρίζουν οι επιστήμονες και προτείνουν να διαλέγουμε πρώτα το επιδόρπιο - αντί μετά από ένα γεύμα, όπως κάνουν οι περισσότεροι από εμάς – καθώς φαίνεται να συνδέεται με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων συνολικά.

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Η ενοχοποίηση του επιδόρπιου έρχεται και φεύγει από το προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Η ζάχαρη που κάνει τα επιδόρπια τόσο γλυκά και απολαυστικά, έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους και τις χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Πολλά επιδόρπια περιέχουν επίσης πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία δυνητικά βλάπτουν την καρδιά, και μας γεμίζουν με άφθονες κενές θερμίδες. Ωστόσο, μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός επιδορπίου πότε πότε – ενός κανονικού απολαυστικού «ένοχου» γλυκού και όχι π.χ. κομμένα φρέσκα ​​φρούτα - μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να τρώμε πιο υγιεινά, όταν όμως αυτό χρησιμοποιείται με στρατηγική.

«Όταν επιλέγουμε πρώτα τις υψηλότερες θερμίδες, δεν μας «επιτρέπεται» να απολαύσουμε κάτι θερμιδογόνο αργότερα»

Η επιλογή ενός επιδορπίου πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology Applied.

Θα αναρωτιέστε φυσικά αν μπορεί το επιδόρπιο να κάνει πραγματικά καλό στη διατροφή σας. Το να φυλάτε το καλύτερο για το τέλος στην πραγματικότητα σας ενθαρρύνει να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη. Εκείνοι που ξεκινούν τα γεύματά τους με το πιάτο που έχει την υψηλότερη θερμιδική αξία – είτε αυτό είναι γλυκό ή αλμυρό - τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά, λένε οι ερευνητές. Ο Martin Reimann, ο οποίος ήταν ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, πιστεύει ότι το να ξεκινάμε με κάτι πλούσιο θερμιδικά και γευστικά, μας αναγκάζει να συνεχίσουμε στο υπόλοιπο γεύμα μας πιο προσεκτικά. «Όταν επιλέγουμε πρώτα τις υψηλότερες θερμίδες, δεν μας «επιτρέπεται» να απολαύσουμε κάτι θερμιδογόνο αργότερα».

Η συγκεκριμένη μελέτη αποκαλύπτει την αλληλεπίδραση του τρόπου παρουσίασης των τροφίμων στα διάφορα άτομα στις διαδοχικές διατροφικές επιλογές τους και στη συνολική πρόσληψη των θερμίδων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, κατά την επιλογή των τροφίμων σε μια σειρά, οι άνθρωποι επηρεάζονται από το πρώτο στοιχείο που βλέπουν και τείνουν να κάνουν τις επόμενες διατροφικές επιλογές τους βάσει αυτού του πρώτου στοιχείου. Αυτή η έννοια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ωθήσει τα άτομα να καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα συνολικά.

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του Tecnológico de Monterrey, οι οποίοι εξέτασαν πώς οι επιλογές τροφίμων θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Έκαναν τέσσερα πειράματα σε μια καφετέρια και σε μια εικονική ιστοσελίδα με delivery φαγητών. Στα πειράματα, οι επιστήμονες τοποθέτησαν με σειρά απολαυστικά επιδόρπια αλλά και πιο υγιεινές προτάσεις στην αρχή του πάγκου μιας πανεπιστημιακής καφετέριας ή ως πρώτη επιλογή στον ιστότοπο με το delivery. Τα θερμιδογόνα επιδόρπια περιλάμβαναν cheesecake με λεμόνι, κέικ σοκολάτας και παγωτό. Ως υγιεινή λύση προσφέρονταν φρέσκα φρούτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που επέλεξαν τα πλούσια επιδόρπια πρώτα, επέλεγαν στη συνέχεια πιάτα με χαμηλότερες θερμίδες και κατανάλωναν συνολικά λιγότερες θερμίδες από ό,τι όσοι επέλεξαν πρώτα τα υγιεινά επιδόρπια. Κατά μέσο όρο, κατανάλωναν 30% λιγότερες θερμίδες. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να επιλέγουν υγιεινότερα κυρίως και συνοδευτικά πιάτα για να αναπληρώσουν το υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες επιδόρπιο που διάλεξαν αρχικά. Αντίθετα, αυτοί που πήραν ένα πιο υγιεινό επιδόρπιο πρώτα, πιστεύουν ότι έκαναν μια καλή πράξη για την υγεία τους και έτσι θα μπορούσαν να ανταμειφθούν με κάποια ψηλότερης θερμιδικής αξίας τροφή. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι, αν οι άνθρωποι ήταν αφηρημένοι ή τους είχαν διασπάσει την προσοχή κατά τη διάρκεια των επιλογών, θα μπορούσαν να επιλέξουν και ένα θερμιδογόνο επιδόρπιο και τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας για το γεύμα τους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: