Το οπλοστάσιο των πολυφαινολών για τον ανθρώπινο οργανισμό
Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που δίνουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά τα φωτεινά χρώματα τους. Υπάρχουν πάνω από 8.000 διαφορετικοί τύποι πολυφαινολών και τις συναντάμε σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, το κακάο, τα καρύδια, τα βότανα και τα μπαχαρικά. Αποτελούν μερικές από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές διατροφικές ουσίες και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύουν τον εγκέφαλο, την καρδιά και την υγεία του εντέρου.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πολυφαινολών που ωφελούν την υγεία όπως:
- Ισοφλαβόνες - πολυφαινόλες με οφέλη παρόμοια των οιστρογόνων και μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα σόγιας.
- Κατεχίνες - ενώσεις που βρίσκονται στο τσάι.
- Ελαγικό οξύ -βρίσκεται στα ρόδια, τις φράουλες, τα cranberries, τα σμέουρα, τα καρύδια και τα πεκάν.
- Ανθοκυανίνες - πολυφαινολικές ενώσεις που συνθέτουν τα κόκκινα, μοβ και μπλε χρώματα των φρούτων και των λαχανικών.
Ισχυρά αντιοξειδωτικά
Οι πολυφαινόλες είναι τα πιο κοινά διατροφικά αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, τρώμε περίπου 10 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από βιταμίνη C και 100 φορές περισσότερες από βιταμίνη Ε και καροτενοειδή, τα οποία αποτελούν άλλα είδη αντιοξειδωτικών. Όπως είναι γνωστό, τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες. Είναι επίσης πολύ σημαντικά για τη γενικότερη υγεία.
Μείωση της χοληστερόλης
Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιοπάθειες, την κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μελέτες έδειξαν ότι μια πλούσια σε πολυφαινόλες διατροφή μείωσε σημαντικά τα τριγλυκερίδια και την «κακή» λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους . Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες των μούρων, του κακάου αλλά και του ελαιόλαδου και του πράσινου τσαγιού είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την «καλή» HDL χοληστερόλη.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Οι πολυφαινόλες μπορούν να βοηθήσουν το ενδοθήλιο - το εσωτερικό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων - να χαλαρώσει, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.
Μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη κάποιων καρκίνων
Οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις αυτού του αποτελέσματος σε μελέτες για τον άνθρωπο.
Υγεία των εντέρων
Όταν καταναλώνουμε πολυφαινόλες, μόνο το 5%-10% αυτών απορροφάται στο λεπτό έντερο. Το υπόλοιπο 90%-95% πηγαίνει προς τα κάτω στο παχύ έντερο, όπου τρισεκατομμύρια βακτηρίδια τις διασπούν σε μικρότερα μόρια με αποτέλεσμα, πολλές πολυφαινόλες να δρουν ως πηγή τροφής για τα υγιή βακτήρια των εντέρων.
Μείωση του κινδύνου σακχάρου και διαβήτη
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη. Ευτυχώς, οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του διαβήτη, βοηθώντας την ινσουλίνη να κρατήσει το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο.
Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Το οξειδωτικό άγχος και οι φλεγμονές μπορούν επίσης να βλάψουν τα οστά και να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο των καταγμάτων. Οι πολυφαινόλες ενισχύουν την υγεία των οστών μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, ενώ υποστηρίζουν την οστική πυκνότητα μέσω της ανάπτυξης νέων οστικών κυττάρων
Μειώνουν τις φλεγμονές
Η φλεγμονή εμφανίζεται όταν ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Ωστόσο, εάν η φλεγμονή επιμένει για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να συμβάλλει σε πολλές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των φλεγμονών.
Μπορεί να αποτρέψουν την αύξηση βάρους
Ορισμένες πολυφαινόλες, ειδικά αυτές που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε.
Συμβάλλει στην καθυστέρηση του εκφυλισμού του εγκεφάλου
Καθώς μεγαλώνουμε, η υγεία του εγκεφάλου μπορεί να αρχίσει να μειώνεται και πιθανά να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Οι πολυφαινόλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του εκφυλισμού της υγείας του εγκεφάλου, βοηθώντας στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, δύο παραγόντων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό
Το καλό με τις πολυφαινόλες είναι ότι βρίσκονται σε πολλά νόστιμες τροφές. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τύποι πολυφαινολών, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που τις περιέχουν, ειδικά φρούτα και λαχανικά. Μερικές από τις πλούσιες πηγές τους είναι:
- Μπαχαρικά - Γαρύφαλλο, γλυκάνισο, κάρυ, τζίντζερ, κύμινο, κανέλα
- Αποξηραμένα βότανα - Μέντα, ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικός, λεβάντα, μαϊντανός, μαντζουράνα
- Ποτά, ροφήματα - Κακάο, πράσινο και μαύρο τσάι, κόκκινο κρασί
- Φρούτα - Σκουρόχρωμα είδη μούρων, μαύρα βατόμουρα, δαμάσκηνα, κεράσια, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μαύρα σταφύλια, μήλα, βερίκοκα, κυδώνια και οι χυμοί από μήλα, πορτοκάλια σαγκουίνια, λεμόνια.
- Σπόροι - Λιναρόσποροι, σπόροι σέλινου
- Ξηροί καρποί - Κάστανα, φουντούκια, πεκάν, αμύγδαλα, καρύδια
- Ελιές
- Λαχανικά - Αγκινάρες, κόκκινο κρεμμύδι, σπανάκι, μπρόκολο
- Έλαια - Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κραμβέλαιο
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή: medicalnewstoday