Μειώστε το λίπος στην κοιλιά με τη μεσογειακή διατροφή

Δεν υπάρχει ακόμα η μαγική δίαιτα, ειδικές τροφές, θρεπτικά ή βιοδραστικά συστατικά που στοχεύουν στο κοιλιακό λίπος. Ωστόσο, μια υγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλά κορεσμένα λίπη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη και τη μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας.

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Έχετε δει πιθανά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες αναρτήσεις για μαγικά τεχνάσματα και tips για να χάσετε το λίπος της κοιλιάς. Ίσως ένα θαυματουργό χάπι ή μια διατροφή που υπόσχεται το ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι αν προσπαθήσατε να χάσετε αυτά τα ανεπιθύμητα κιλά, μάλλον γνωρίζετε ότι υπάρχουν σίγουρα περισσότεροι από ένας τρόποι προσέγγισης όπως η καταμέτρηση θερμίδων, ο έλεγχος των μερίδων κ.λπ. Ενώ κάποια από αυτά μπορεί ή όχι να σας ταιριάζουν για διάφορους λόγους, υπάρχει ένα πράγμα που η πλειοψηφία από εμάς δεν γνωρίζει: το γεγονός ότι μια διατροφή που προάγει την υγεία της καρδιάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε το λίπος της κοιλιάς.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACSM's Health & Fitness Journal, οι ερευνητές με επικεφαλής την Kari D. Pilolla από το California Polytechnic State University στο San Luis Obispo, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά κορεσμένα λίπη μπορεί να είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους και την πρόληψη αυτού του ανθυγιεινού σπλαχνικού λίπους. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε διάφορες δημοφιλείς δίαιτες, όπως τη διαλείπουσα νηστεία, τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, την «Paleo» ή ακόμη και το πράσινο τσάι, αλλά όλα αυτά δεν στηρίζονται με ισχυρά επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία. Η μελέτη ισχυρίστηκε ότι κανένα από τα παραπάνω δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε σχέση με άλλους τύπους ενεργειακά περιορισμένων (μειωμένων θερμίδων) δίαιτας.

Ανησυχίες για την υγεία

Η Pilolla αναφέρει ότι υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι να ανησυχούμε για το παραπάνω λίπος της κοιλιάς πέρα από την εμφάνισή μας. "Ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος, μια μεγαλύτερη περιφέρεια της μέσης αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο", σημειώνει. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος που αποθηκεύεται στους μύες του στομάχου πιστεύεται ότι είναι περισσότερο "μεταβολικά δραστικό" από το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα αλλά πάνω από τους κοιλιακούς μυς. Γενικά, οι γυναίκες θεωρούνται κοιλιακά παχύσαρκες αν έχουν περιφέρεια μέσης 86 εκατοστά ή περισσότερο ενώ οι άνδρες πάνω από 102 εκατοστά.

Τι να τρώμε

Η Pilolla θεωρεί ότι η κατανάλωση περισσότερων σωστών τροφών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Αλλά τα σωστά τρόφιμα, λέει, δεν αποτελούν συνήθως μέρος από τις «μαγικές» δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Επικεντρώστε σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα ανθυγιεινά λίπη. Γενικότερα δηλαδή μια διατροφή όπως η αγαπημένη μας μεσογειακή ή η DASH που αναπτύχθηκε για την διακοπή της υπέρτασης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: