Η πλούσια σε ελαιόλαδο Μεσογειακή διατροφή ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Παρόλο που δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου, η διατροφή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την έναρξη του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Νέα προκαταρκτικά αποτελέσματα, δείχνουν τώρα ότι η διατροφή θα μπορούσε ακόμα και να προλάβει την επανεμφάνιση αυτού του καρκίνου.

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020

Μια νέα έρευνα δηλώνει ότι η Μεσογειακή Διατροφή που περιέχει γενναίες δόσεις ελαιόλαδου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με μια κανονική διατροφή. 

Προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μελέτη ασθενών που δημοσιεύθηκε στο Annals of Oncology, περιλάμβαναν 307 γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού και ακολουθούσαν θεραπεία στο Τμήμα Ογκολογίας-Αιματολογίας του Νοσοκομείου της Piacenza στην Ιταλία. Καθώς ακολουθούσαν τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, δόθηκε στις συμμετέχουσες η επιλογή να ακολουθήσουν το κανονικό τους διαιτολόγιο ή να δεχθούν πρόσθετες διατροφικές συμβουλές για να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Οι δυο διατροφικές παρεμβάσεις ήταν, μια κανονική ή μια Μεσογειακή διατροφή. 

Η Μεσογειακή Διατροφή περιείχε υψηλή κατανάλωση φρούτων (3 τεμάχια την ημέρα), λαχανικών (4 μερίδες την ημέρα), ψαριών (4 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα), δημητριακά ολικής άλεσης (1 μερίδα την ημέρα) και γενναίες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Οι γυναίκες μπορούσαν επίσης να καταναλώσουν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα. Η κανονική διατροφή περιείχε οτιδήποτε έτρωγαν ήδη οι συμμετέχουσες, με την προσθήκη συμβουλών πάνω στην υγιεινή διατροφή από διατροφολόγο. Στην ομάδα κανονικής διατροφής υπήρχαν 199 συμμετέχουσες και στην ομάδα Μεσογειακής Διατροφής, 108 συμμετέχουσες.

Συλλέχθηκε δείγμα αίματος από τις συμμετέχουσες για να αξιολογηθούν η γλυκόζη, η χοληστερίνη, διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ορμόνες, οι δείκτες φλεγμονών και οι μεταβολίτες. Ζητήθηκε επίσης από τις συμμετέχουσες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την ποιότητα της ζωής τους και τη φυσική δραστηριότητα.

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά από την αρχική παρακολούθηση διάρκειας 3 χρόνων, έδειξαν ότι η Μεσογειακή Διατροφή μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Στην ομάδα κανονικής διατροφής, 11 συμμετέχουσες εμφάνισαν πάλι καρκίνο, ενώ στην ομάδα Μεσογειακής Διατροφής δεν παρατηρήθηκε καμία επανεμφάνιση. Λόγω των αποτελεσμάτων από τις αιματολογικές εξετάσεις που έδειξαν υψηλότερα επίπεδα Β-καροτίνης και προβιταμίνης Α στις συμμετέχουσες που ακολούθησαν Μεσογειακή Διατροφή, οι ερευνητές αναρωτώνται αν αυτά τα αποτελέσματα υπονοούν ότι η διατροφή όντως παίζει μεγάλο ρόλο στην ενεργοποίηση ή επανεμφάνιση του καρκίνου.

Παρόμοια ευρήματα δεν βρίσκονται μόνο σε αυτή την έρευνα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Internal Medicine, βασισμένη σε στοιχεία που διεξήχθησαν σε παλιότερες έρευνες, παρακολούθησε 4.282 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με τρεις διαφορετικές διατροφικές παρεμβάσεις και βρήκε ότι ο κίνδυνος επιθετικού καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 68% σε εκείνες που ακολουθούσαν Μεσογειακή Διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ δεν υπήρχαν τα ίδια αποτελέσματα σε εκείνες που ακολουθούσαν Μεσογειακή Διατροφή με καρπούς ή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Αυτή η μελέτη απέδειξε ότι τα οφέλη οφείλονται στην αυξημένη πρόσληψη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, με κάθε επιπλέον 5% θερμίδων που καταναλώνονται από το ελαιόλαδο να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του μαστού κατά περίπου 28%.

Αν και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο, τα πρώτα στοιχεία δημιουργούν ερωτήματα για το ποιες ακριβώς διατροφικές οδηγίες θα πρέπει να προτείνονται σε ασθενείς με καρκίνο ή πιο σημαντικό, σε αυτούς που αναρρώνουν από καρκίνο. Θα χρειαστούν πιο μακροχρόνιες μελέτες που θα περιλαμβάνουν περισσότερους συμμετέχοντες για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω ευρήματα.

Όροι: 
Κατηγοριες: