Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τους κινδύνους πρόωρου θανάτου

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Φαίνεται πως οι τροφές αυτές μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακά αίτια.

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αξιολόγησε τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών για τα δημητριακά ολικής αλέσεως που αφορούσαν συνολικά πάω από 786.00 άτομα. Η βασική διαπίστωση ήταν ότι η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει ανάλογα τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με την μελέτη τα άτομα που έτρωγαν τρείς μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα (συνολικά περίπου 50 γραμμάρια), είχαν μειωμένο τον κίνδυνο θανάτου κατά 20% από οποιαδήποτε αιτία, κατά 25% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό πρόβλημα, και κατά 14% μειωμένο κίνδυνο από καρκίνο. Μεγαλύτερες ποσότητες κατανάλωσης αυτών των τροφών μετέβαλλαν τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου από οποιαδήποτε αιτία και από καρκίνο αλλά όχι το ίδιο ανάλογα αυτά του θανάτου από πρόβλημα καρδιάς.

Οι ερευνητές δήλωσαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation όπου δημοσιεύτηκε η μελέτη πως το συμπέρασμα είναι ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, και συνεπώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών.

Άλλη διεθνής μελέτη που στηρίχθηκε στην ανάλυση των διατροφικών συνηθειών 700.000 ατόμων, έδειξε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο χρονίων παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι δεν έτρωγαν καθόλου δημητριακά ολικής άμεσης στο παρελθόν και τώρα τρώνε καθημερινά δύο μερίδες τη μέρα (32 γραμμάρια). Περαιτέρω μειώσεις του κινδύνου για πρόωρο θάνατο και χρόνιες ασθένειες παρατηρούνται, όταν η κατανάλωση δημητριακών αυξηθεί έως τις 7,5 μερίδες ημερησίως (225 γραμμάρια). Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal.

Οι δύο μελέτες έρχονται να προστεθούν σε άλλες που τα τελευταία 15 χρόνια δείχνουν τα οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως στην υγεία. Όπως είπαν οι ερευνητές, μετά και τις νέες ανασκοπήσεις, οι γιατροί πρέπει να συστήνουν τα δημητριακά ολικής άμεσης τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και σε επιμέρους ομάδες ασθενών.

Όροι: 
Κατηγοριες: