Το κριθάρι συμβάλλει στην μείωση της χοληστερίνης

Φαίνεται ότι η συστηματική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κριθάρι σχετίζεται με στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων δύο διαφορετικών τύπων κακής χοληστερόλης.

 

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μετα-ανάλυση παλαιότερων μελετών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο διεθνές περιοδικό The European Journal of Clinical Nutrition. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 14 κλινικών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν σε 7 διαφορετικές χώρες. Συνολικά, βρέθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση 6,5 και 6,9 γραμμαρίων β-γλυκάνης που προέρχεται από κριθάρι, για ένα μέσο διάστημα 4 εβδομάδων, οδήγησε σε μείωση των επιπέδων δύο τύπων κακής χοληστερόλης κατά 7%.

Πρόκειται για την πρώτη ανασκόπηση που εξετάζει την επίδρασή του κριθαριού σε δύο συγκεκριμένα είδη λιποπρωτεϊνών, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αν και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως το κριθάρι ασκεί υποχοληστερολαιμική δράση. 

Επιπρόσθετα οι ερευνητές σχολιάζουν ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, φαίνεται ότι το κριθάρι ενδεχομένως να είναι εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης με τη βρώμη, ένα δημητριακό που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και των καταναλωτών, εξαιτίας της υπολιπιδαιμικής του δράσης. Το γεγονός δε, ότι το κριθάρι διαθέτει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης και λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τη βρώμη, πιθανόν να του προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα, ειδικότερα για άτομα που επιθυμούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος.

Όροι: 
Κατηγοριες: