8 λόγοι για να βάλετε το γκρέϊπφρουτ στη διατροφή σας

Αν και η ελαφρώς  ξινόπικρη γεύση του δεν αρέσει σε όλους, το γκρέϊπφρουτ ή o “καρπός του παραδείσου» όπως είναι επίσης γνωστό,  είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που αποτελούν ανεκτίμητο σύμμαχο για την υγεία μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τον μεταβολισμό και όχι μόνο.

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

Ανοσοποιητικό σύστημα 

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει τα κύτταρα από επιβλαβή βακτήρια και ιούς. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C βοηθά στην γρήγορη αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά του συμβάλλουν στην ανοσία. Ιδιαίτερα, η βιταμίνη Α έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις φλεγμονές τις περισσότερες μολυσματικές ασθένειες. Το γκρέιπφρουτ παρέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο, που  με τη σειρά τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό και διατηρούν το δέρμα υγιές, προστατεύοντάς το από τις μολύνσεις.

Έλεγχος της όρεξης

Μισό γρέϊπφρουτ περιέχει 2 γρ. ινών. Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών προάγει το αίσθημα της πληρότητας καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι, αυξάνοντας το χρόνο πέψης. Έτσι, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε αυτόματα λιγότερες θερμίδες.

Απώλεια βάρους 

Λόγω των φυτικών ινών που εξασφαλίζουν το αίσθημα της πληρότητας, συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει λίγες θερμίδες, αλλά άφθονο νερό, το οποίο είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη μάχη με τα κιλά. Μια μελέτη σε 91 παχύσαρκα άτομα διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν μισό φρέσκο γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το έκαναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι από μόνο του το φρούτο θα μας κάνει να χάσουμε βάρος αλλά, προσθέτοντάς το σε μια ήδη υγιεινή διατροφή, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά ευεργετικό.

Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να εμποδίσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία εμφανίζεται όταν τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται σε αυτήν. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ως γνωστό, ρυθμίζει πολλές διεργασίες στο σώμα όπως ο μεταβολισμός αλλά και ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, δύο παράγοντες πρωταρχικού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 .Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ έχει την ικανότητα να μειώνει τις πιθανότητες ανθεκτικότητας.

Καρδιά

Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν γκρέιπφρουτ τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην πίεση του αίματος όπως και  βελτιώσεις στην ολική χοληστερόλη και  στα επίπεδα της «κακής» LDL. Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσια πηγή καλίου, ενός σημαντικού μετάλλου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, επαρκής πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος και θανάτων από καρδιακές νόσους. Παράλληλα, οι ίνες που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ, δρουν ενισχυτικά στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας και αυτές την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Αντιοξειδωτικά

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές  ελεύθερες ρίζες, τα κυριότερα από τα οποία είναι η βιταμίνη C, το β-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό,  το λυκοπένιο που αποτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του προστάτη και οι φλαβανόνες με τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές 

Πέτρες στα νεφρά

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης. Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούν συγκέντρωση αποβλήτων ουσιών, προϊόντων του μεταβολισμού που κανονικά θα έπρεπε να διηθηθούν μέσω των νεφρών και να απομακρυνθούν από το σώμα μέσω των ούρων. Ωστόσο, όταν κρυσταλλώνονται, γίνονται πέτρες που όταν είναι μεγάλες μπορεί να προκαλέσουν οδυνηρή απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος. Ο πιο κοινός τύπος των λίθων των νεφρών είναι πέτρες οξαλικού ασβεστίου.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κιτρικό οξύ, ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψή τους, αυξάνοντας τον όγκο και το pH των ούρων και παράγοντας ένα περιβάλλον λιγότερο ευνοϊκό για το σχηματισμό των λίθων.

Ενυδάτωση

Καθώς το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του φρούτου, είναι φυσικό να προσφέρει ενυδάτωση.

Εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα (στατίνες, αντικαταθλιπτικά, αντισταμινικά κ.α)  ή έχετε ευαίσθητα δόντια, ελέγξτε με το γιατρό σας ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση καθώς μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη γκρέιπφρουτ ή να το αποφύγετε τελείως. 

Όροι: 
Κατηγοριες: