Φυτέψτε το δικό σας φυτό αβοκάντο από ένα κουκούτσι

Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα αβοκάντο, φυλάξτε το κουκούτσι. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, μπορείτε να μεγαλώσετε το δικό σας δέντρο αβοκάντο στο σπίτι και κάποια στιγμή, να γευτείτε και τους καρπούς του, αν είστε τυχεροί.

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020

Ακολουθήστε τις οδηγίες του itrofi.gr και μετατρέψτε το κουκούτσι από ένα αβοκάντο σε ένα δέντρο που ευδοκιμεί και σας δίνει το επόμενο μπολ guacamole.

Αφαιρέστε και καθαρίστε το κουκούτσι

Αφαιρέστε προσεκτικά το κουκούτσι, χωρίς να το κόψετε και μετά καθαρίστε το από τυχόν υπολείμματα φρούτου. Προσέξτε να μην αφαιρέσετε την καφέ φλοίδα του κουκουτσιού που είναι το κάλυμμα των σπόρων.

Εντοπίστε ποιο μέρος του είναι το επάνω και ποιο το κάτω

Ορισμένα αβοκάντο είναι ελαφρώς μακρόστενα, αλλά όλα έχουν μια κάτω πλευρά από όπου οι ρίζες θα αυξηθούν και μια κορυφή από την οποία θα αναπτυχθεί ο βλαστός. Το ελαφρώς πιο μυτερό άκρο είναι η κορυφή.

Τρυπήστε το με οδοντογλυφίδες

Πάρτε τέσσερις οδοντογλυφίδες και βάλτε τις με μια ελαφριά προς τα κάτω κλίση στο κουκούτσι με τέτοιο τρόπο που να απέχουν ομοιόμορφα. Από αυτές θα στέκεται το κουκούτσι μέσα στο νερό, οπότε πρέπει να τις σφηνώσετε σταθερά.

Μισοβυθίζετε το κουκούτσι σε ένα ποτήρι νερό

Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα διαφανές ποτήρι ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε πότε οι ρίζες αρχίζουν να αναπτύσσονται, αλλά και όταν πρέπει να αλλάζετε το νερό για να αποφύγετε τη μούχλα και τους μύκητες. Είναι καλύτερο να αλλάζετε το νερό κάθε πέντε ημέρες μέχρι μια εβδομάδα περίπου. Τοποθετήστε το ποτήρι σε φωτεινό σημείο.

Περιμένετε να πετάξει ρίζες

Αυτό μπορεί να πάρει από 2-8 εβδομάδες και θα παρατηρήσετε πρώτα το πάνω μέρος του κουκουτσιού ότι θα ξεραθεί και θα «σκάσει». Σιγά-σιγά η ρωγμή αυτή θα προχωρήσει προς το κάτω μέρος του κουκουτσιού και θα εμφανιστούν μικρά ριζίδια που θα μεγαλώνουν συνεχώς. Φροντίστε το κουκούτσι να παραμένει συνεχώς μισοβυθισμένο στο νερό.

Φυτέψτε το σε γλάστρα

Όταν οι ρίζες του έχουν φθάσει τα 18 περίπου εκατοστά, κόψτε και αφήστε 9-10 εκατοστά περίπου για να δυναμώσουν. Όταν ξαναφτάσει τα 18 εκατοστά, μεταφέρετέ το σε μια γλάστρα διαμέτρου 23-25 εκατοστών και βεβαιωθείτε ότι το επάνω μισό μέρος του κουκουτσιού θα είναι εκτός χώματος. Βάλτε τη γλάστρα σε φωτεινό και σχετικά ζεστό σημείο

Ποτίζετε και δείτε το να μεγαλώνει

Το χώμα θα πρέπει να είναι πάντα σταθερά υγρό αλλά όχι πολύ μουσκεμένο. Τα κίτρινα φύλλα είναι ένδειξη ότι ποτίζετε υπερβολικά το φυτό.

Αφαιρείτε τα πάνω φύλλα για να φουντώσει

Όταν ο βλαστός φτάσει σε ύψος τα 30 εκατοστά, κόψτε τα πάνω φυλλαράκια για να πετάξει και να αναπτυχθεί περισσότερο το φυτό. Αυτό θα το κάνετε κάθε φορά που θα μεγαλώνει άλλα 15 εκατοστά το φυτό.

Χειμώνας

Τα μικρά δεντράκια θα απολαμβάνουν έξω τη ζέστη και τον ήλιο του καλοκαιριού αλλά το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς, θα πρέπει να βάλετε μέσα στο σπίτι.

Καρποφορία

Μερικές φορές τα φυτά θα αρχίσουν να καρποφορούν αφού είναι 3 ή 4 ετών, άλλα χρειάζονται πάνω από 15 χρόνια, ενώ κάποια δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Βοηθά να υπάρχουν αρκετά δέντρα αβοκάντο που μεγαλώνουν μαζί για να επικονιάζονται.

Φωτεινή Πουρνάρα 

Πηγή, φωτογραφίες: Inhabitat

Όροι: 
Κατηγοριες: