Αλμπίνο φράουλες; και όμως υπάρχουν και κοστίζουν περισσότερο από όσο νομίζετε

Μπορεί να φαίνονται άγουρες, αλλά οι μεγάλες σπάνιες λευκές γιαπωνέζικες φράουλες, τα «λευκά κοσμήματα», είναι ακόμη πιο γλυκές και ζουμερές από τις παραδοσιακά κόκκινες συγγενείς τους. Αυτό ίσως μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν την υπερβολική τιμή τους για μια μπουκιά από το πολυτελές αυτό φρούτο.

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Οι φράουλες αυτές δεν αποτελούν μια οφθαλμαπάτη, αλλά ένα θαύμα διασταύρωσης των κατάλληλων ποικιλιών. Ο Yasuhito Teshima δημιούργησε τις φράουλες White Jewel πριν από τέσσερα χρόνια, στο αγρόκτημα του στην περιοχή Saga της Ιαπωνίας, διασταυρώνοντας διάφορα είδη φράουλας και τελειοποιώντας την καλλιεργητική τεχνική ώστε να παράγει μια μεγάλη λευκή φράουλα με επίσης λευκή σάρκα.

Πολλοί την γνωρίζουν με το όνομα Hatsukoi no Kaori που σημαίνει «έρωτας με την πρώτη μυρωδιά».

Ένας σημαντικός παράγοντας της παραγωγής της είναι η μείωση της έκθεσης στο φως του ήλιου για να επιβραδυνθεί η μείωση του επιπέδου της ανθοκυανίνης, της φυσικής χημικής ουσίας που δίνει το χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Προ το παρόν, μόνο το 10% της καλλιέργειας του Teshima είναι λευκές, ενώ οι υπόλοιπες έχουν κόκκινα μπαλώματα.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ένα τέτοιο καινοτόμο φρέσκο φρούτο που είναι εξαιρετικά σπάνιο και εξαιρετικά δύσκολο να παραχθεί μπορεί να κοστίζει ακριβά και οι συγκεκριμένες φράουλες πωλούνται ξεχωριστά για $10 η κάθε μια, ή σε πολύ μικρές συσκευασίες των $ 40. Έχουν καλλιεργηθεί για να είναι μεγαλύτερες και πιο γλυκές από τις κανονικές φράουλες, και καταλήγουν να κοστίζουν πολύ περισσότερο. Τα «λευκά κοσμήματα» δικαιολογούν το όνομά τους και παραμένουν ολόλευκα ακόμα και όταν είναι πλήρως ώριμα. Ο Teshima είναι ο μόνος άνθρωπος που καλλιεργεί αυτή την ποικιλία και εξηγεί ότι όσο περισσότερο προσπαθεί να έχει ένα πιο λευκό αποτέλεσμα στις φράουλες, τόσο πιο πολύ ευαίσθητες και ατελείς γίνονται.

Η γεύση τους είναι βαθειά, χωρίς να είναι έντονη, αλλά δίνει ένα ελαφρώς μυστηριώδες συναίσθημα που τελικά το καταλαβαίνετε και ανακαλύπτετε την πραγματική νοστιμιά τους. Η φλούδα τους είναι πολύ μαλακιά, και στο πρώτο δάγκωμα η αρχική γεύση θυμίζει φρέσκο ανανά. Αλλά αυτή εξαφανίζεται μετά από μερικά δευτερόλεπτα, γίνεται γλυκιά σαν καραμέλα και αφήνει στο στόμα μια φρέσκια επίγευση. Στην Ιαπωνία συνηθίζουν να τις προσφέρουν ως δώρο σε ξεχωριστές εκδηλώσεις, όπως γάμους ή γενέθλια. Ο Teshima αναγνωρίζει ότι τα «λευκά κοσμήματά» του πρέπει να ανταγωνίζονται άλλες ποικιλίες λευκών φραουλών που υπάρχουν αλλά ισχυρίζεται ότι οι συγκεκριμένες είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο λευκές από τα άλλα είδη.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: