Tεστ … καρδιακής αντοχής για τις ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες

Επιστήμονες από την Αμερική και τη Γαλλία βρήκαν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες από ξηρούς καρπούς και σπόρους βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες που αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιοπαθειών.

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Ερευνητές από την Πανεπιστημιακή Σχολή Loma Linda στην Καλιφόρνια, το AgroParisTech και το Institute of National Agronomic Research στο Παρίσι διαπίστωσαν ότι ο τύπος των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε κάνει τη διαφορά: το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 60%, ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 40%. "Ενώ τα διαιτητικά λιπαρά αποτελούν μέρος των παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, οι πρωτεΐνες μπορεί επίσης να έχουν σημαντική ανεξάρτητη επίπτωση στον κίνδυνο, η οποία σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται", δήλωσε ο Δρ. Gary Fraser, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Loma Linda.

Αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η πλήρης εικόνα πιθανώς περιλαμβάνει και τις βιολογικές επιδράσεις των πρωτεϊνών σε αυτά τα τρόφιμα.

Η μελέτη εξέτασε 81.337 άτομα που μοιράστηκαν ομοιόμορφα σε χορτοφάγους και κρεατοφάγους, από το 2002 έως το 2007. Άνδρες και γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών, ρωτήθηκαν ποια τρόφιμα τρώνε σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας του κρέατος, των ξηρών καρπών, των σιτηρών και των λαχανικών. "Μια μεγάλη ποικιλία από ξηρούς καρπούς που καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μειώσει τη LDL χοληστερόλη του αίματος - την κακή δηλαδή χοληστερόλη", δήλωσε ο Fraser. 10 με 14 ανάμεικτοι ξηροί καρποί την ημέρα κάνουν πραγματικά τη διαφορά.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των εννέα ετών, οι ερευνητές εξέτασαν λεπτομερώς τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες, καθώς και στοιχεία από 2.276 θανάτους που σημειώθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι πιστώθηκαν σε καρδιαγγειακά αίτια. Ο Fraser δήλωσε ότι οι διατροφολόγοι θεωρούν ότι τα κρέατα έχουν «κακά λιπαρά» ενώ οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν «χρήσιμα λιπαρά», προσθέτοντας ότι οι ερευνητές είχαν πάντα την υποψία ότι το είδος των πρωτεϊνών που καταναλώνουν οι άνθρωποι κάνει τη διαφορά. Η ομάδα δεν εξέτασε μόνο τις διαφορές μεταξύ των ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών, αλλά και άλλες διαιτητικές πηγές και δεν βρήκαν σημαντικούς συσχετισμούς μεταξύ των πρωτεϊνικών παραγόντων για τα δημητριακά, τις επεξεργασμένες τροφές, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

"Οι συσχετίσεις μεταξύ των πρωτεϊνικών παραγόντων του κρέατος και των ξηρών καρπών με τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα ήταν ισχυρές και δεν μπορούσαν να αποδοθούν σε άλλα σχετικά θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία», ανέφεραν οι ερευνητές. "Η υγιεινή διατροφή μπορεί να υποστηρίζεται από τις πρωτεϊνικές πηγές, με προτίμηση στη χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας και στην υψηλότερη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών από τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους." Ο Fraser δήλωσε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αναζητήσουν τα αμινοξέα στις πρωτεΐνες του κρέατος που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και το αν οι πρωτεΐνες από συγκεκριμένες πηγές επηρεάζουν τους παράγοντες καρδιακού κινδύνου από τα λιπίδια στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και το βάρος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: