Τα οφέλη για την υγεία από τις ντομάτες ποικίλουν ανάλογα με το χρώμα τους

Τα υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών συνδέονται με το συγκεκριμένο χρώμα της κάθε ντομάτας, που σημαίνει ότι η κάθε μια παρουσιάζει τα δικά της ξεχωριστά οφέλη για την υγεία.

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

Οι ντομάτες διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων πέρα από το κόκκινο όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί, το πράσινο, το μωβ, το καφέ ακόμη και το μαύρο. Το δημοφιλές αυτό λαχανικό ή φρούτο για τους επιστήμονες, αποτελεί μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών και συμβάλλει σημαντικά στην ανθρώπινη υγεία εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών, αντιαλλεργικών και αντιθρομβωτικών ιδιοτήτων του. Σύμφωνα με νέα έρευνα, κάθε χρώμα ντομάτας συσχετίζεται με υψηλά επίπεδα ενός συγκεκριμένου αντιοξειδωτικού, με αποτέλεσμα τα δικά του ξεχωριστά οφέλη. Επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Φυτοθεραπείας ανακάλυψαν αυτές τις ξεχωριστές διαφορές με τη διάσπαση του γονιδιώματος των διαφορετικών αποχρώσεων της ντομάτας και βρήκαν ότι το καθένα είχε μοναδικές ιδιότητες ενίσχυσης της υγείας.

Η Laura Pérez-Flores, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Universidad Autónoma Metropolitana στο Μεξικό δήλωσε: «λίγα είναι γνωστά για το περιεχόμενο και τη ρύθμισή τους σε γονότυπους διαφορετικών χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών». Η ομάδα της Pérez-Flores, διευκρίνισε τα διαφορετικά επίπεδα αντιοξειδωτικών, εστιάζοντας σε τέσσερις γονότυπους γηγενών και τεσσάρων υβριδικών ειδών ντομάτας με άλλες διαφορετικού χρώματος. Αξιολόγησαν την διακύμανση της περιεκτικότητας σε καροτενοειδή, πολυφαινόλη και τοκοφερόλη καθώς και τα αποτελέσματα διαφόρων αναλύσεων για την αντιοξειδωτική ικανότητα του καρπού. Προσδιόρισαν επίσης την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τον ισοπρενοειδή μεταβολισμό και δύο παράγοντες μεταγραφής που σχετίζονται με το χρωματισμό.

"Η συσχέτιση μεγαλύτερων επιπέδων συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών με συγκεκριμένες αποχρώσεις των καρπών της ντομάτας υποδεικνύει μια« ισορροπία »μεταξύ αυτών των ενώσεων", εξηγεί η Pérez-Flores.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γονότυποι των κόκκινων ντοματών συνδέονταν με μεγαλύτερο λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι γονότυποι πορτοκαλί καρπών είχαν υψηλές συγκεντρώσεις σε τοκοφερόλες, γνωστές και ως βιταμίνη Ε, οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών (που συνδέονται με τα δερματικά προβλήματα και τη χρόνια φλεγμονή). Τέλος, ο γονότυπος των κίτρινων ντοματών ήταν υψηλός σε πολυφαινόλες, που είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Διαβάστε επίσης: 
Πως να απολαμβάνουμε τομάτα όλο τον χρόνο

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα "υποστηρίζουν είτε την άμεση εμπορευματοποίηση ντομάτας με διαφορετικά χρώματα, είτε τη χρήση των γονότυπων τους σε προγράμματα αναπαραγωγής για την αύξηση των επιπέδων των αντιοξειδωτικών μεταξύ των υφιστάμενων ποικιλιών". Η μελέτη διεξάχθηκε στο Μεξικό και όλοι οι γονότυποι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μέρος του μεξικανικού δικτύου φυτικών γενετικών πόρων. Τα πορίσματα δημοσιεύθηκαν στο  Journal of the American Society for Horticultural Science.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: