Καλλιέργεια εσπεριδοειδών στον κήπο ή σε γλάστρα

Εκτός από την ευκολία να έχετε φρέσκα φρούτα άμεσα διαθέσιμα, τα εσπεριδοειδή δένδρα συμβάλλουν με τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα, τα μυρωδάτα άνθη τους και τα ζωηρά χρώματά τους στην ομορφιά του κήπου ή του μπαλκονιού μας. Ακόμη και αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, με λίγη φροντίδα και μεράκι φυτέψτε τις ποικιλίες-νάνους σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή στην αυλή και απολαύστε τα.

 

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Στη χώρα μας με την ηλιοφάνεια και την καλοκαιρία τους περισσότερους μήνες του χρόνου, έχουμε την ευκαιρία, ανάλογα με το χώρο που διαθέτουμε να φυτέψουμε στον κήπο, την αυλή ή ακόμη και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας τα αγαπημένα σε όλους εσπεριδοειδή. Στην οικογένεια αυτή των Rutaceae ανήκουν εκτός από το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι, το νεράντζι, το λάιμ, η φράπα, το κουμ-κουάτ, το κίτρο, το περγαμόντο και το γκρέιπφρουτ. Δένδρα αειθαλή, με αρωματικά φύλλα και άνθη, θεωρούνται τα καταλληλότερα οπωροφόρα για μέρη με θερμό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα. 

Κλίμα και έδαφος

Μπορούν να καλλιεργηθούν σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες τον χειμώνα δεν πέφτουν κάτω από το μηδέν. Κάποια από αυτά είναι ευαίσθητα και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευδοκιμούν σε ποικιλία εδαφών αλλά προτιμούν εκείνα με μέση σύσταση αμμοαργιλώδη, με καλή αποστράγγιση, όχι πολύ ασβεστούχα, ούτε με περιεκτικότητα σε αλάτι. 

Καλλιέργεια

Tα φυτεύουμε σε χώμα που έχουμε προηγουμένως αφρατέψει ώστε να καταστραφούν πιθανά ζιζάνια, σε βαθιές θέσεις και ενσωματώνουμε κοπριά χωνεμένη. Προσέχουμε, ώστε η μπάλα τους να μπαίνει στο ίδιο βάθος που ήταν και στο φυτώριο και σκεπάζουμε τον λάκκο, ρίχνοντας το επιφανειακό χώμα στο βάθος. Αμέσως μετά ποτίζουμε καλά ώστε να «κάτσει» το χώμα. Φυτεύουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου εφόσον τα φυτά είναι με την μπάλα του χώματος, αποφεύγοντας τους παγετούς.

Λίπανση

Τα εσπεριδοειδή έχουν ανάγκη κυρίως από άζωτο αλλά φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βόριο, μαγγάνιο και χαλκό. 

Κλάδεμα

Τα πρώτα χρόνια, αν χρειάζεται, δίνουμε μόνο σχήμα στα δέντρα. Καθώς μεγαλώνουν και γεμίζουν εσωτερικά με φύλλα, πρέπει να αραιώνονται ελαφρά για να μπορεί να φθάνει το φως του ήλιου και στο εσωτερικό μέρος του φυτού. Αφαιρούμε επίσης τα ξερά και αδύνατα κλαδιά. Το κλάδεμα είναι καλυτέρα να γίνεται νωρίς την άνοιξη. Θα πρέπει επίσης οι τομές να αλείφονται με υδάτινο ασφαλτώδες γαλάκτωμα ώστε να αποφεύγεται η είσοδος μικροοργανισμών. 

Πότισμα

Απαραίτητο κατά τη διάρκεια της έντονης βλάστησης και του καλοκαιριού. Το νερό πρέπει να μην έχει πολλά άλατα καθώς και χλώριο.

Φύτεμα σε γλάστρες

Θα πρέπει η καινούργια γλάστρα να είναι μεγαλύτερη. Κατά τη μεταφύτευση δεν χαλάμε τη μπάλα χώματος που καλύπτει τη ρίζα. Το χώμα θα πρέπει να έχει καλή στράγγιση και κάθε 2 χρόνια να μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερη. Χρειάζονται ηλιόλουστη θέση, μακριά από τον βοριά. Το χειμώνα, αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν για πολλές ημέρες, τα προστατεύουμε με λινάτσα ή πλαστικό. Αποφεύγουμε το πολύ πότισμα όταν έχουν καρπούς γιατί μπορεί να πέσουν. Για καλύτερα αποτελέσματα, στο κάτω μέρος της γλάστρας ανοίγουμε μια τρύπα για καλύτερη στράγγιση και βάζουμε ελαφρόπετρα ή άλλο αδρανές υλικό για να μην διαφεύγει και το χώμα με το πότισμα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: