Ραπανάκια για την όρεξη και όχι μόνο

Προσφέροντας μια πιπεράτη, τραγανή μπουκιά κάθε φορά που τα δαγκώνουμε, τα ραπανάκια έχουν μια μοναδική θέση στις καρδιές όσων αγαπούν τα λαχανικά. Ρίζα που ανήκει στην οικογένεια Brassica και ξαδελφάκι του λάχανου,  φύονται σε ποικιλίες που έχουν διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Συνήθως αγνοώντας τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία, τα βάζουμε απλά για χρώμα σε σαλάτες ή σε πιατέλες με ορεκτικά. 

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

Το ραπανάκι είναι πολυταξιδεμένο και η ιστορία του πάει πίσω στο 2.700 π.Χ. όταν αναφερόταν ήδη στα ιστορικά κινεζικά χρονικά . Οι Αιγύπτιοι τα καλλιέργησαν πριν ακόμη κατασκευάσουν τις πυραμίδες. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα αγαπούσαν και τα σέρβιραν με μέλι και ξύδι. Η καλλιέργειά τους έφτασε στην Αγγλία, τη Γερμανία, το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο γύρω στα 1500 μ.Χ.  Στη Βρετανία τα ραπανάκια είχαν φαρμακευτικές και μαγειρικές χρήσεις, συνήθως για τις πέτρες στα νεφρά, τα δερματικά και εντερικά προβλήματα.

Τα ραπανάκια είναι ένα σνακ με χαμηλές θερμίδες: ένα φλιτζάνι φέτες ραπανάκια έχει μόνο 19 θερμίδες. Είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C (25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση των ιστών και των αιμοφόρων αγγείων και διατηρώντας τα οστά και τα δόντια γερά.  Η βιταμίνη C καταπολεμά διάφορες ασθένειες και διαφυλάσσει τα κύτταρα από τις επιθέσεις των καταστροφικών ελευθέρων ριζών μέσω των ηλεκτρολυτών αλλά και της φυσικής αντιοξειδωτικής δράσης αυτής της βιταμίνης, αυξάνοντας την ανοσία του σώματος απέναντι σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, ριβοφλαβίνη, και κάλιο, καθώς και καλές ποσότητες χαλκού, βιταμίνης Β6, μαγνησίου, μαγγανίου  και ασβεστίου είναι επίσης κάποια θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην εντερική υγεία και βοηθούν στη διατήρηση ενός σωστού βάρους. Τα ραπανάκια μειώνουν ή και εξαφανίζουν οποιαδήποτε αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή είναι ένα φυσικό διουρητικό, που καθαρίζει τα νεφρά και το ουροποιητικό και ανακουφίζει από τις φλεγμονές. 

Μπορούν επίσης να ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, να λειτουργούν αποσυμφορητικά και να αποτρέπουν αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα ή η βρογχίτιδα. Έχουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και περιέχουν ενώσεις που ανακουφίζουν εξανθήματα, ξηρότητα, και άλλες διαταραχές του δέρματος.

Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της χολερυθρίνης, μιας κατάστασης που προσδίδει κίτρινη χροιά στο δέρμα, στους βλεννογόνους ή τα μάτια και η οποία συχνά εμφανίζεται στα νεογέννητα. Αυτός ο τύπος ίκτερου συμβαίνει όταν η χολερυθρίνη συσσωρεύεται στη χολή πιο γρήγορα από όσο το ήπαρ μπορεί να τη διασπάσει και περνά μέσα από το σώμα μας. Οι ευεργετικές ιδιότητες των ραπανιών αναστέλλουν παράλληλα τις βλάβες των ερυθρών αιμοσφαιρίων, παρέχοντας φρέσκο οξυγόνο στο αίμα.

Άλλες ευεργετικές φυτοχημικές ενώσεις που περιλαμβάνονται στα ραπανάκια είναι οι αντιοξειδωτικές ινδόλες και τα ισχυρά φλαβονοειδή ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, και βήτα καροτίνη. Περιέχουν επίσης μια σημαντική ισοθειοκυανική αντιοξειδωτική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία είναι αποδεδειγμένα αναστολέας ορισμένων μορφών καρκίνου,  όπως του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών.

Για να απολαύσουμε τα διατροφικά τους οφέλη στο μέγιστο, το itrofi.gr σας προτρέπει να τα καταναλώνετε όταν είναι φρέσκα και σε μικρό ακόμη μέγεθος, δεδομένου ότι, όπως μεγαλώνει το ραπανάκι, τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τη ρίζα (το εδώδιμο μέρος) περνάει στα φύλλα.

Όροι: 
  • ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚA ΣΥΣΤΑΤΙΚA
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: