Φυτικές ίνες: γιατί είναι πολύτιμες για την υγεία μας;

Παρόλο που μπορούμε να τις βρούμε εν αφθονία σε πολλά τρόφιμα, όλο και λιγότερες φυτικές ίνες φαίνεται πως καταναλώνουμε τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι κυρίως η χημική επεξεργασία των τροφίμων που τους αφαιρεί τις πολύτιμες φυτικές ίνες αλλά και η ελάχιστη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση. 

 

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022

Σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά) που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα με τη φλούδα τους και όχι σε μορφή χυμού, τα μαύρα ζυμαρικά, το ψωμί ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί. 
Πλείστες είναι οι έρευνες που αναφέρουν τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης φυτικών ινών για την υγεία μας. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Archives of Internal Medicine», αναφέρθηκε ότι όσοι τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης πλούσια σε ίνες έχουν 22% έως 56% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε νόσο. 

Μελέτες Καναδών επιστημόνων ανέφεραν πως άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος τρώνε περίπου 19 γρ. φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι παχύσαρκοι περιορίζονται στα 13 γρ. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου μας και μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην βραδύτερη απορρόφηση γλυκόζης στο αίμα μας και δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης των τροφών με τις οποίες καταναλώνονται μαζί. 

Οι φυτικές ίνες διακρίνονται σε:
Διαλυτές ίνες: πρόκειται για αυτές που απορροφά ο οργανισμός. Δεσμεύουν την χοληστερίνη και καθυστερούν την πέψη των υδατανθράκων. Τις βρίσκουμε στο ρύζι, το κριθάρι, τη βρόμη, σε μήλα και αχλάδια. 
Αδιάλυτες ίνες: είναι αυτές που δεν απορροφά ο οργανισμός, βρίσκονται σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης. Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και η παρουσία τους στο διαιτολόγιό μας είναι εξίσου σημαντική με τις διαλυτές ίνες. 

Όροι: 
Κατηγοριες: