Δημιουργικοί τρόποι για να τρώτε περισσότερα λαχανικά
Ακόμη και εκείνοι που τους αρέσει να τρώνε λαχανικά, μπορεί να είναι μια πρόκληση να παίρνουν τις συνιστώμενες μερίδες κάθε μέρα. Όταν λιγουρευόμαστε ένα burger, είναι δύσκολο να προτιμήσουμε αντ’αυτού ένα μπολ γεμάτο με λαχανικά απλά στον ατμό ή άλλη μια-από-τα-ίδια σαλάτα. Το itrofi.gr είναι εδώ για να σας δείξει ότι είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε να κάνετε την κατανάλωση των λαχανικών πολύ λιγότερο βαρετή.
Δοκιμάστε αυτούς τους νέους τρόπους για να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας.
Κάντε σούπες με βάση τα λαχανικά
Οι σούπες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταναλώνετε ταυτόχρονα πολλά λαχανικά. Προσθέτοντας ακόμη και μια μικρή ποσότητα επιπλέον λαχανικών, όπως μπρόκολο, καρότα, ή κολοκυθάκια, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών, βιταμινών και μετάλλων.
Δοκιμάστε τα κολοκυθάκια-λαζάνια
Τα παραδοσιακά λαζάνια είναι ένα πιάτο με βάση τα ζυμαρικά σε στρώσεις με την προσθήκης σάλτσας, τυριού και κιμά και είναι συνήθως πολύ υψηλό σε υδατάνθρακες. Αντικαταστήστε τα λαζάνια με φέτες από κολοκυθάκια που είναι πλούσια πηγή βιταμινών Β, βιταμίνης C, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.
Πειραματιστείτε με τα noodles λαχανικών
Είναι εύκολο να γίνουν με το κατάλληλο εξάρτημα και ένας πολύ καλός τρόπος για να βάλετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό υποκατάστατο χαμηλών υδατανθράκων. Μπορείτε να φτιάξετε noodles σχεδόν από οποιοδήποτε είδος λαχανικών όπως τα κολοκυθάκια, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες, μπορούν να καταναλωθούν ακριβώς όπως τα ζυμαρικά και να συνδυαστούν με σάλτσες, άλλα λαχανικά ή κρέας.
Προσθήκη λαχανικών σε σάλτσες
Είναι ένας «πονηρός», μοναδικός τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση των λαχανικών. Μπορείτε επίσης να κάνετε πουρέ ορισμένα λαχανικά και προσθέτοντας διάφορα καρυκεύματα, να τα μετατρέψετε σε μια σάλτσα από μόνα τους.
Φτιάξτε ζύμη πίτσας από κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι εξαιρετικά ευέλικτο και υπάρχουν πολλοί μοναδικοί τρόποι να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Αντικαταστήστε την κανονική ζύμη πίτσας με βάση το αλεύρι, παρασκευάζοντας μια εναλλακτική της με κουνουπίδι, αυγά, αλεύρι αμυγδάλου και μερικά καρυκεύματα. Το μόνο που μένει είναι να προσθέσετε μετά από πάνω όποια λαχανικά σας αρέσουν, σάλτσα ντομάτας και τυρί.
Προσθέστε τα στα smoothies
Τα smoothies προσφέρουν ένα δροσιστικό πρωινό ή σνακ. Συνδυάστε τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά με πάγο, γάλα ή νερό και μπαχαρικά. Σπανάκι, kale, κολοκυθάκια, κολοκύθα, παντζάρια και γλυκοπατάτες ταιριάζουν πολύ με τα φρούτα.
Μαγειρευτά με προσθήκη λαχανικών
Διάφορες συνταγές κρέατος, πατάτας, ρυζιού ή ζυμαρικών στην κατσαρόλα με επιπλέον λαχανικά είναι ένας μοναδικός και νόστιμος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψή τους.
Ομελέτες λαχανικών
Οποιαδήποτε λαχανικά αποτελούν μια γευστική προσθήκη σε κάθε ομελέτα, ενισχύοντας τη θρεπτική της αξία.
Δοκιμάστε ένα wrap με φύλλα μαρουλιού
Χρησιμοποιώντας το μαρούλι ως περιτύλιγμα αντί για τορτίγια ή ψωμί είναι ένας εύκολος τρόπος για να φάτε περισσότερα λαχανικά. Επιπλέον, λαχανικά όπως όπως τα καπέλλα των μανιταριών portobello, οι γλυκοπατάτες και οι μελιτζάνες σε φέτες, αντικαθιστούν εξαιρετικά τα ψωμάκια των burger και σας γλυτώνουν από πολλούς υδατάνθρακες.
Kebabs λαχανικών
Περάστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά της επιλογής σας σε ένα σουβλάκι και ψήστε τα στη σχάρα ή το φούρνο. Οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, τα μανιτάρια, τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες ταιριάζουν απόλυτα.
Απολαύστε ένα Burger λαχανικών
Συνδυάστε λαχανικά με αυγά, γλυκοπατάτες, ξηρούς καρπούς ή αλεύρι και καρυκεύματα.
Λαχανικά στην τονοσαλάτα
Προσθέστε οποιοδήποτε λαχανικό σας αρέσει και αυξήστε την γεύση και την περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά.
Φτιάξτε γεμιστές πιπεριές
Γεμίστε τις πιπεριές με μαγειρεμένο κρέας, φασόλια, ρύζι, τυρί, επιπλέον λαχανικά και καρυκεύματα και στη συνέχεια ψήστε τις στο φούρνο.
Κάντε το κουνουπίδι ρύζι
Το ρύζι κουνουπιδιού γίνεται αν το τρίψετε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων σε μικρούς κόκκους. Στη συνέχεια, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ωμό ή μαγειρεμένο ως υποκατάστατο του κανονικού ρυζιού. Είναι σημαντικά χαμηλότερο σε υδατάνθρακες ενώ περιέχει πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά.