Πώς να καλλιεργήσετε τζίντζερ στο σπίτι σας

Το τζίντζερ είναι ένα από τα θαυμαστά εκείνα φυτά που αναπτύσσονται σε μερικώς σκιερά μέρη, πράγμα που το κάνει ιδανικό για καλλιέργεια μέσα στο σπίτι, όπου οι περισσότεροι δεν έχουμε σημεία που τα βλέπει όλη την μέρα ο ήλιος. Δεν ανέχεται την παγωνιά, οπότε μπορείτε κάλλιστα να το έχετε μέσα στο σπίτι τον χειμώνα και να το βγάζετε έξω το καλοκαίρι.

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

Το τζίντζερ χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέρη του ανά πάσα στιγμή αφήνοντας το υπόλοιπο στο χώμα να συνεχίσει την ανάπτυξη του, χρειάζεται 10 μήνες για να ωριμάσει, και είναι γευστικότατο. Ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ μπορεί να χρησιμεύσει στο μαγείρεμα, στο να φτιάξετε τσάι, ή για φυτικές θεραπείες.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τζίντζερ από κάποιο φυτώριο ή από κατάλογο σπόρων. Αν αυτό είναι δύσκολο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τζίντζερ που αγοράσατε από κάποιο μανάβικο αλλά εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να έχει ψεκασθεί με αναστολείς ανάπτυξης για να μην βλαστήσει πριν πουληθεί. Αυτό θα το εμποδίσει να αναπτυχθεί όταν το φυτέψετε. Επίσης μπορεί να είναι καλυμμένο με εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Αν τελικά προμηθευτείτε το τζίντζερ από το μανάβικο καλό θα ήταν να το αφήσετε σε νερό για μια νύχτα για να ξεφορτωθείτε όσο περισσότερα φάρμακα μπορείτε.

Η ρίζα που θα επιλέξετε να φυτέψετε θα πρέπει να είναι παχουλή με σφιχτό περίβλημα, όχι γέρικη και ζαρωμένη. Θα πρέπει να έχει αρκετά μάτια (σαν τα μάτια της πατάτας) κι αν αυτά είναι λίγο πρασινωπά ακόμη καλύτερα. Αν υπάρχουν πολλά μάτια καλό θα ήταν να κόψετε την ρίζα σε πολλά κομμάτια με το κάθε κομμάτι να έχει τουλάχιστον ένα μάτι, και να τα φυτέψετε σε διαφορετικές γλάστρες για να πάρετε πολλά φυτά.

Αντίθετα με τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, το τζίντζερ αγαπά τις αβαθείς και πλατειές γλάστρες. Οι ρίζες του αναπτύσσονται οριζόντια, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες γλάστρες.

Φυτέψτε τις ρίζες σας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα :

  1. Αφήστε τις ρίζες για ένα βράδυ μέσα σε χλιαρό νερό.
  2. Γεμίστε τις γλάστρες σας με πολύ πλούσιο αλλά ευκολοστράγγιχτο χώμα.
  3. Φυτέψτε τις ρίζες με το μάτι να κοιτάει προς τα πάνω, σκεπάστε τις με 5 πόντους χώμα και ποτίστε καλά.
  4. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ζεστό μέρος, που δεν δέχεται όμως πολύ ηλιακό φώς.
  5. Διατηρείστε το χώμα υγρό ποτίζοντας με spray νερού.
  6. Το τζίντζερ αργεί να αναπτυχθεί. Μετά από λίγες εβδομάδες θα παρατηρήσετε μερικούς βλαστούς να ξεπροβάλλουν από το χώμα. Συνεχίστε να το ποτίζετε κανονικά με ένα spray νερού και κρατήστε το σε ζεστό μέρος.

Μπορείτε να πάρετε μικρά κομμάτια τζίντζερ 3-4 μήνες μετά την έναρξη της βλάστησης. Ξεσκέπαστε λίγο από το χώμα για να βρείτε μερικά ριζώματα κάτω από την επιφάνεια. Κόψτε το κομμάτι που χρειάζεστε σε απόσταση ενός πόντου από την άκρη της γλάστρας και ξανασκεπάστε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παίρνετε τζίντζερ από την γλάστρα σας ασταμάτητα. Αν θέλετε μεγαλύτερα κομμάτια, μπορείτε να ξεριζώσετε τελείως το φυτό, και να ξαναφυτέψετε μερικά ριζώματα, για να ξαναρχίσει η διαδικασία ανάπτυξης.

Όροι: 
Κατηγοριες: