Γαρύφαλλο, και για την χοληστερόλη

Τα μοσχοκάρφια, περισσότερο γνωστά σαν γαρύφαλλα, ανήκουν στα πολύτιμα, ξεχωριστά μπαχαρικά, που αναγνωρίζονται ευρέως για την ιδιαίτερη γεύση που προσδίδουν στα φαγητά αλλά και για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους.

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020

Το μοσχοκάρφι είναι το μπουμπούκι ενός φυτού με την επιστημονική ονομασία Sygizium aromaticum που κατάγεται από την Ινδονησία. Τα μπουμπούκια συλλέγονται όταν φτάσουν τα 1,5-2 εκατοστά σε μήκος. Κάθε μπουμπούκι αποτελείται από ένα μακρύ κάλυκα που καταλήγει σε τέσσερα σέπαλα ανοιχτά προς τα έξω, και τέσσερα κλειστά πέταλα, τα οποία σχηματίζουν μια μικρή σφαίρα (θόλος) στο κέντρο. Το γλυκό άρωμα γαρύφαλλου οφείλεται σε ένα αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη. 

Η ευγενόλη έχει τοπικές αναισθητικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ως εκ τούτου, είναι χρήσιμη στην οδοντιατρική φροντίδα και σε περιπτώσεις πρώτης ανάγκης. Τα συστατικά του γαρύφαλλου, έχουν αντιοξειδωτικές , αντισηπτικές , αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορούν να δράσουν σαν τοπικό αναισθητικό. Συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση της πέψης μέσω της αύξησης της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε γαστρεντερικές διαδικασίες. Έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Περιέχει κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικός ηλεκτρολύτης των κυττάρων και των σωματικών υγρών, που βοηθά στη φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος ενώ το μαγγάνιο χρησιμεύει στην παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων. Περιέχει επίσης, βιταμίνη A και β-καροτένιο. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.  Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη και βιταμίνη C.

Μία από τις πιο πολύτιμες δράσεις του μοσχοκαρφιού είναι ότι μειώνει τη χοληστερόλη. Σε καθημερινή βάση, επί ένα μήνα, μουλιάστε για όλη την διάρκεια της νύχτας έξι τεμάχια σε μισό ποτήρι νερό. Το πρωί αφαιρείτε τα μοσχοκάρφια και πίνετε το νερό. Αυτό θα συντελέσει στην αποκατάσταση των φυσιολογικών τιμών της χοληστερόλης

Όροι: 
  • ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: